S-a schimbat legea pentru toți românii care stau la casă sau la bloc: nu-ți mai vinzi locuința fără hârtia asta
În cazul în care nu era suficientă stiva de birocrație pe care trebuie să ai o ai în vedere în momentul în care vinzi o locuință, taxele la notar și eventualele impozite pe venit, autoritățile de la București au mai introdus un act în ecuație.
În această săptămână, Klaus Iohannis a promulgat o lege aparent nevinovată referitoare la asigurările obligatorii pentru locuințe, cele de tip PAD, împotriva dezastrelor naturale. Aceste asigurări nu sunt noi și dintotdeauna au fost obligatorii, dar cei mai mulți români le-au neglijat pentru simplul fapt că nu exista o instituție în România care să acorde amenzi pe marginea faptului că nu nu existau. Acum, poliția de asigurare PAD a devenit o sursă semnificativ mai mare de stres.
Nu îți mai vinzi casa dacă nu ai asigurare
La fel cum o mașină trebuie să aibă RCA activ și ITP când încerci să o comercializezi, ceva de genul se aplică și în cazul locuințelor începând cu noiembrie 2023, când noua lege promulgată își va face simțite efectele în piață. Ca pachetul să fie complet, tot de atunci, se vor scumpi și asigurările obligatorii vizate de noua lege. Este vorba de un salt de la 100 la 130 de lei pe an pentru locuințele din materiale moderne (tip A), în timp ce asigurările pentru locuințele din chirpici și alte materiale mai puțin rezistente (tip B) vor rămâne neschimbate – 50 de lei.
Un avantaj este că se rupe legătura dintre poliță și euro, fiind într-o oarecare măsură protejată de inflație. Se va plăti doar în lei, la fel ca despăgubirile. Suma maximă pe care o pot primi proprietarii din prima categorie (tip A) pentru pierderi totale este de 100.000 de lei, iar pentru cei din cea de-a doua categorie (tip B) este 50.000 de lei.
Partea bună, dacă vrei să o percepi așa, este că polița de asigurare obligatorie pentru locuințe, de tip PAD, va putea fi achiziționată multianual, pentru 20 – 30 de ani. În plus, o vei putea contracta și de la primăria unde este înregistrată fiscal locuința, pe lângă broker, o altă noutate. Chiar și casele degradate pot fi asigurate PAD și nu contează dacă sunt amplasate într-o zonă inundabilă sau cu mare risc de alunecări de teren.