S-a schimbat legea, este obligatoriu în toată România: moartea dosarului cu șină, confirmată oficial, inclusiv la primărie
Autoritățile fac pași din ce în ce mai mari către digitalizarea interacțiunii cu instituțiile publice, iar cel mai recent progres s-a făcut în ultima săptămână pe marginea deplasărilor la primărie. Dintr-un punct de vedere, moartea dosarului cu șină este mai aproape decât pare la prima vedere.
În această săptămână, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care devine obligatoriu în toată România ca primăriile să nu mai ceară niciodată copii legalizate sau copii xerox după acte emise de administrație. O altă interdicție vizează solicitarea unui dosar cu șină, în timp ce toate formularele care ar putea să-ți fie solicitate vor fi disponibile în format electronic, pe site-ul instituției. Nu în ultimul rând, orice copii xerox cu care te-ai putea confrunta vor fi realizat gratuit în orice serviciu public.
Dosarul cu șină își dă ultima suflare la primărie
Până acum, doar în cazul interacțiunilor cu administrația centrală a existat o interdicție de a solicita cetățenilor sau firmelor copii legalizate sau copii după acte emise de către instituții publice, centrale sau locale, precum și de persoane juridice de drept privat cu statut de utilitate publică sau autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică. Respectiva interdicție, printr-un nou proiect legislativ promulgat în această săptămână s-a extins și asupra autorităților locale, la primărie.
Practic, în viitorul foarte apropiat, nicio instituție publică nu va mai avea dreptul să solicite ”dosar cu șină” sau orice fel de dosar, după cum se arată în documentul ce ar trebui publicat în Monitorul Oficial înainte de finele acestei săptămâni.
Amatorii de digitalizare se vor bucura să afle că toate instituțiile publice sunt obligate de acum să pună la dispoziția cetățenilor, complet gratuit, nu doar pe hârtie, ci și în format digital, pe site-urile proprii, modele de formulare sau cereri pentru toate serviciile pe care le furnizează. Dacă vreo instituție, din varii motive, are nevoie de o copie pe hârtie a unor documente, aceasta va fi efectuată gratuit în sediu. Același principiu este valabil și în cazul operatorilor privați care prestează servicii publice.
Având în vedere că transpunerea în practică a acestor formalități legislative implică niște costuri și s-ar putea să dureze, Guvernul a decis că noua lege va intra în vigoarea în 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, conform Profit.ro.
”Se interzice instituțiilor publice, organelor de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituții publice, organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoane juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică”, se arată în documentul promulgat de Iohannis.