Rusia, pe lista neagră a paradisurilor fiscale. Putin a modificat legislația privind afacerile. Ce spune UE
Uniunea Europeană a adăugat Rusia pe lista neagră a paradisurilor fiscale, după ce această țară și-a modificat legislația privind afacerile într-un mod pe care blocul comunitar îl consideră dăunător și incorect.
Rusia a modificat legislația privind afacerile
„Federația Rusă nu și-a respectat angajamentul de a-și modifica regimul fiscal preferențial dăunător”, au declarat miniștrii economiei și finanțelor din cele 27 de state membre după întâlnirea de marți.
Întreruperea dialogului dintre UE și Rusia din cauza invaziei din Ucraina a împiedicat rezolvarea fricțiunilor fiscale, au remarcat miniștrii.
„Cu Rusia, în mod evident, în prezent nu există niciun angajament”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.
„Nu se poate spune în mod clar că Rusia cooperează în materie fiscală”.
Ministrul suedez de finanțe, Elisabeth Svantesson, a cărei țară deține președinția rotativă a Consiliului UE, a declarat că decizia nu s-a bazat pe un „motiv politic”, în ciuda momentului special, ci mai degrabă pe o evaluare tehnică care a dovedit că Rusia „nu a reușit” să abordeze elementele dăunătoare ale legislației sale.
Aceste elemente se referă la veniturile provenite din proprietatea intelectuală și la așa-numitele „dispoziții de protecție a drepturilor dobândite”, care permit entităților comerciale să urmeze vechile norme în locul celor noi.
Tot marți, miniștrii au adăugat Insulele Virgine Britanice, Costa Rica și Insulele Marshall pe lista neagră, ajungând astfel la un total de 16 jurisdicții.
O „spălare totală”
Adoptată pentru prima dată în 2017, lista fiscală a UE este actualizată de două ori pe an.
Bruxelles-ul insistă asupra faptului că catalogul public nu este menit să „numească și să facă de rușine” alte țări, ci să „încurajeze schimbări pozitive” în practicile fiscale prin cooperare și dialog continuu.
Țările din întreaga lume sunt evaluate în funcție de trei criterii-cheie: transparența fiscală, impozitarea echitabilă și măsurile de combatere a erodării bazei de impozitare și a transferului profiturilor (BEPS) de către multinaționale.
Celor care nu respectă aceste criterii li se cere să își modifice legislația.
În cazul în care refuză să facă acest lucru, UE le poate adăuga pe listă, care nu folosește termenul cu încărcătură politică de „paradis fiscal” și vorbește în schimb de „jurisdicții necooperante”.
Etichetarea nu implică niciun fel de represalii sau sancțiuni, în afară de daunele aduse reputației.
Marți, miniștrii au acordat Hong Kong-ului, Malaeziei și Qatarului, trei țări aflate sub observație pentru regimurile lor fiscale, o prelungire pentru a face reforme.
S-a constatat că Barbados, Jamaica, Macedonia de Nord și Uruguay au finalizat măsurile necesare.