Țara care insistă să rămână un paradis fiscal: de ce se opune vehement pragului minim de impozitare

Țara care insistă să rămână un paradis fiscal: de ce se opune vehement pragului minim de impozitare

Într-un efort comun, statele G20 au agreat un prag minim de impozitare a profitului multinaționalelor. Există state, însă, care se opun vehement.

Irlanda insistă că nu e de acord cu acordul convenit de statele G20 şi de majoritatea ţărilor membre ale grupului de lucru al Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) pentru stabilirea la nivel mondial a unui impozit de cel puţin 15% pe profitul multinaţionalelor.

Refuzul a fost reiterat de oficialii țării, care nu-s de acord cu așa ceva. Impozit pe profit de 12,5% aplicat în Irlanda aduce prosperitate acestei ţări şi ”este un element cheie al politicii noastre economice de decenii”, a declarat ministrul de finanțe din aceată țară, Paschal Donohoe.

Irlanda se opune impozitării mai dure

Dacă te uiți la situația din Irlanda, e lesne de înțeles de ce această țară se opune. Sistemul fiscal favorabil a permis înregistrarea în Irlanda a unei întregi serii de companii americane, inclusiv mari societăţi farmaceutice şi din sectorul digital. Toate au raportat profit în creștere de când a început pandemia COVID-19, iar statul irlandez beneficiază de asta.

Printre companiile mari înregistrate în Irlanda se numără inclusiv gigantul Facebook.

Anul trecut, spre exemplu, Irlanda a reuşit să obţină o creştere a PIB-ulu, în pofida efectelor pandemiei. Guvernul de la Dublin a revizuit joi în creştere această sporire a PIB-ului pe anul trecut, de la 3,4% la 5,9%. Fără efectul generat de multinaţionale, PIB-ul irlandez ar fi scăzut în 2020 cu 5%.

La fel, pentru primul trimestru al anului în curs creşterea PIB-ului a ajuns la 8,6%, faţă de 7,8% în prognoza precedentă, iar în lipsa contribuţiei multinaţionalelor s-au fi ajuns la o scădere de 3,1%.

Consens greu de obținut

Miniştrii de finanţe din ţările G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente) au anunţat sâmbătă un acord ”istoric asupra unei arhitecturi fiscale internaţionale mai stabile şi mai echitabile”, care stabileşte la nivel mondial un impozit ”de cel puţin 15%” pe profitul multinaţionalelor.

”Pilonul 1” al acordului constă în redirecţionarea unei părţi a impozitului pe profit plătit de multinaţionale către ţările denumite ”de piaţă”, adică ţările unde-şi desfăşoară activităţile.

Aşadar, impozitul nu va mai fi datorat doar acolo unde multinaţionalele şi-au înregistrat sediile şi reuşeau astfel prin practicile de optimizare fiscală să plătească impozite mai mici.

Sunt avute în vedere mai ales companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro şi cu o rată a profitului de peste 10%. Obiectivul este ca societăţile multinaţionale şi în special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile lor.

România, parte din OCDE, a fost de acord cu propunerea – mai ales că are deja o cotă mai mare decât minimul agreat – adică de 16%.

Urmăriți Playtech.ro și pe