10 feb. 2023 | 15:32

Rusia, decizie de ultim moment în urma sancțiunilor impuse de Occident

ULTIMA ORĂ
Rusia, decizie de ultim moment în urma sancțiunilor impuse de Occident

Rusia va reduce producția de petrol începând de luna viitoare, ca răspuns la plafonarea prețurilor impusă de țările occidentale, a declarat principalul oficial energetic al țării, în primul semn că Moscova încearcă să armeze aprovizionarea cu petrol, după ce anul trecut a redus drastic exporturile de gaze naturale către Europa.

Decizie dificilă a Rusiei

Reducerea de 500.000 de barili pe zi, echivalentul a aproximativ 5% din producția Rusiei sau 0,5% din oferta mondială, va contribui la „restabilirea relațiilor de piață”, a declarat Alexander Novak într-o declarație de vineri.

Anunțul vine la câteva zile după ce ultimele sancțiuni ale UE și alte măsuri occidentale împotriva sectorului petrolier rusesc au intrat în vigoare ca represalii la invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina și cu doar două săptămâni înainte de aniversarea unui an de la începutul războiului.

La 5 februarie, UE și-a extins interdicția privind importurile maritime de țiței rusesc pentru a acoperi și carburanții rafinați, precum motorina și benzina, în timp ce G7 a impus simultan un plafon de preț pentru aceiași carburanți pe care cumpărătorii trebuie să îi respecte pentru a avea acces la piețele occidentale de petroliere și asigurări.

Novak, care este viceprim-ministru și conduce negocierile Rusiei cu grupul de producători de petrol Opec+, a avertizat de mult timp că Moscova ar putea riposta la măsurile occidentale menite să îi afecteze veniturile din petrol.

„Rusia consideră că mecanismul de plafonare a prețurilor pentru vânzarea petrolului rusesc și a produselor petroliere interferează cu relațiile de piață”, a declarat Novak. „Acesta continuă politica energetică distructivă a țărilor din vestul colectiv”.

Prețul petrolului, la el mai ridicat nivel în urma izbucnirii războiului

Țițeiul Brent, referința internațională, a urcat cu 2,3%, la 86,43 dolari pe baril, imediat după anunțul de vineri, după ce mai devreme se tranzacționase în mare parte stabil în cursul zilei.

Prețul petrolului a urcat la 139 de dolari pe baril – cel mai ridicat nivel din 2008 – la scurt timp după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina anul trecut, dar a scăzut în ultimele luni, deoarece impactul sancțiunilor occidentale asupra cantității de petrol rusesc care ajunge pe piață a fost mai limitat decât se aștepta.

Plafonarea prețului de către G7 este parțial menită să mențină petrolul rusesc pe piață pentru a evita daunele economice provocate de întreruperea exporturilor de la unul dintre cei mai mari exportatori de petrol din lume, dar la un preț mai mic.

Însă reducerile anunțate de Moscova vor stârni îngrijorări legate de faptul că Rusia se pregătește să transforme livrările de petrol în armă, după ce anul trecut a redus drastic exporturile de gaze naturale către Europa ca răspuns la sprijinul acordat de Occident Ucrainei, ceea ce a declanșat o criză energetică și prețuri record la carburanți pe întregul continent.