23 feb. 2023 | 11:07

Românii și viteza la internet: unde sunt recordurile de altă dată, ce spun rapoartele oficiale

ACTUALITATE
Românii și viteza la internet: unde sunt recordurile de altă dată, ce spun rapoartele oficiale

Autoritatea Națională pentru Administrarea și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a publicat cel mai recent studiu vizavi de viteza de internet din România, pornind de la testele efectuate în cadrul platformei Netograf. Cu această ocazie, aflăm că viteza medie de download a românilor s-a bucurat de un salt de aproximativ 17% de la un an la altul, iar cea de upload a sărit cu 50%.

Internetul din România nu mai este de mult timp un subiect de mândrie națională. Țara noastră nu s-a mai strecurat nici pe departe în top 10 global, în contextul în care, până nu demult, era în top 3. Din păcate, upgrade-urile de la un an la altul sunt mai mult pe partea de internet mobil, pe smartphone, în timp ce internetul fix nu se bucură de aceeași atenție ca în alte state din occident sau, mai ales, din Asia.

Cât de rapid este internetul din România

„În 2022, utilizatorii din România au experimentat o viteză medie de download de 533 Mbps pentru internetul fix prin cablu, în creștere cu aproximativ 17% comparativ cu anul anterior, și o viteză medie de upload de 455 Mbps, în creștere cu 52% față de anul 2021, la nivelul primilor 5 furnizori de internet fix în funcție de numărul de conexiuni. Creșteri similare au fost înregistrate și în ceea ce privește internetul mobil la nivel național, utilizatorii experimentând o viteză medie de download de 38 Mbps, cu 26% mai mare decât în anul anterior și o viteză medie de upload de 15 Mbps, cu 46% mai mare față de anul 2021”, informează ANCOM.

Partea bună pe 2022 este că începe să se alinieze viteza de download și upload, prin cablu și WiFi, în cazul furnizori mari de internet de pe piața din România, o consecință a adaptării la nevoile extinse ale utilizatorilor. În ceea ce privește vitezele medii de transfer al datelor pentru serviciul mobil de acces la internet, se remarcă o creștere de bun augur chiar și în lipsa unor implementări naționale semnificative ale tehnologiilor mobile 5G. Totodată, ținând cont și de experiența altor state și regiuni privind implementarea 5G, foarte probabil, efectele licențelor de utilizare a spectrului mobil acordate la finalul anului 2022 asupra vitezelor medii de transfer al datelor se vor vedea începând de anul acesta, scrie Agerpres.

Pe partea de internet fix, românii s-au bucurat în medie de 135 Mbps la nivel național pe partea de download, în creștere cu 20% față de 2021, în timp ce upload-ul mediu a fost de 111 Mbps, cu 25% mai mult decât în anul anterior. Pe mobil, media a fost de 38 Mbps download, în creștere cu 26% față de 2021 și 15 Mbps upload, cu 46% mai mult comparativ cu anul anterior.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele