21 aug. 2023 | 12:55

Românii și bulgarii merg în Germania să trăiască din ajutoare sociale și alocații. Ce scrie presa germană despre noi

ACTUALITATE
Românii și bulgarii merg în Germania să trăiască din ajutoare sociale și alocații. Ce scrie presa germană despre noi

Românii și bulgarii au toate motivele să plece în Germania, având în vedere cuantumul ajutoarelor sau alocațiilor din acestă țară, în comparație cu România sau Bulgaria. Presa germană a atras atenția despre metodele prin care oamenii fraudează sistemul de ajutoare sociale din țară, spunând că cel mai adesea, cei care beneficiază de aceste metode sunt români sau bulgari.

Raid în Germania privind ajutoare de la stat acordate ilegale

Poliția din Germania a scos recent la iveală o nouă metodă prin care sistemul de ajutoare sociale este fraudat. 

După mai multe controale extinse într-un complex rezidențial din Duisburg în care locuiesc 430 de persoane, autoritățile spun că aici ar trăi mulți est-europeni care profită de pe urma statului, încasând ilegal alocații și alte ajutoare. 

Poliția spune că majoritatea sunt cetățeni români sau bulgari.

„Germania, un magazin cu autoservire în mijlocul Europei. Săptămâna aceasta, raidul asupra unui complex rezidențial din Duisburg, care a implicat 430 de sud-est europeni, a ținut prima pagină a ziarelor. Este vorba despre fraudă socială, o afacere în plină expansiune a bandelor mafiote, adesea din România și Bulgaria.

Alocația pentru copii este noul drog pentru acești criminali. Ei cară familii numeroase aici, astfel încât să poată beneficia de binecuvântările statului nostru social. Familiile sunt aduse la birourile noastre, apoi curg banii”, arată presa germană.

Într-un articol din publicația Bild, jurnaliștii germani spun că extinderea spre est a Uniunii Europene a creat o mare atracție față de Germania.

Ce scrie presa germană despre români

Deși aceștia spun că orice cetățean european se poate stabili în Germania, libertatea acestora nu parte „sufoca o țară”.

„Extinderea spre est a UE a creat o atracție enormă (față de Germania – n.r.). De exemplu, dacă în Bulgaria se plătesc 18 euro alocație pentru copii, atunci cei 250 de euro sunt tentanți aici. Dacă o familie are patru copii, înseamnă 1.000 de euro. Un muncitor din Bulgaria câștigă aproximativ 850 de euro.

Orice cetățean al UE se poate stabili la noi. Se numește libertate de mișcare. Libertatea de mișcare, ca și toleranța, este o virtute, dar poate și sufoca o țară”, se mai arată în presa germană.

Pe 15 august, autoritățile din Duisburg au efectuat un raid de amploare la aproximativ șase blocuri din Erlinghagenplatz, la ora 6 dimineața. 

În clădiri locuiesc 430 de persoane care au beneficiat în mod fals de ajutor social de stat.

Obiectivul operațiunii a fost de a efectua o analiză comparativă între numărul actual de locuitori și numărul de persoane înregistrate legal, pentru a verifica legalitatea primirii alocațiilor pentru copii sau a altor tipuri de asistență guvernamentală. 

Conform unui purtător de cuvânt al administrației din Duisburg, Biroul de Ajutor Familial al Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă s-a implicat  în operațiune alături de Biroul pentru Contabilitate și Impozite, dar și alături de Biroul pentru Afaceri Sociale și Locuințe și Biroul de Înregistrare a Străinilor.