25 iul. 2023 | 16:54

Românii se fac de râs când e vorba de educație financiară: habar n-avem ce să facem cu banii

ACTUALITATE
Românii se fac de râs când e vorba de educație financiară: habar n-avem ce să facem cu banii

De când numeroasele probleme economice au apărut ca o avalanșă în viețile noastre, analiștii ne îndeamnă să ne îmbunătățim pe cât posibil cunoștințele legate de educație financiară. Totuși, românii sunt departe de a fi cât de cât informați pe acest subiect.

Educația financiară reprezintă cel mai important aspect asupra căruia oamenii trebuie să se aplece încă de la cele mai fragede vârste.

E esențial să știm ce să facem cu banii, e poate mai important decât să facem banii în sine. Fără un comportament financiar asumat și responsabil, oricât de mulți bani ai avea în această viață, există șanse mari să nu reușești să-ți clădești o viață stabilă din punct de vedere economic.

Din nefericire, educația financiară continuă să rămână un mare mister la noi în țară, pentru foarte mulți dintre conaționalii noștri.

Ne lipsesc noțiuni esențiale legate de bani, poate de asta suntem atât de săraci

Conform datelor unui raport recent ela­borat de Uniunea Europeană, Eurobaro­metru, pentru monitorizarea nivelului de educaţie financiară a ţărilor membre ale UE, România e codașă la educația financiară.

La nivelul întregii comunități europene, se pare că 26% dintre respondenți au un scor ridicat în ceea ce privește cunoștințele financiare (patru sau cinci răspunsuri corecte). De altfel, mai arată analiza, 50% au un scor mediu (două sau trei răspunsuri corecte) și 24% un scor scăzut (niciun răspuns corect sau un singur răspuns corect).

Datele mai indică faptul că aproape patru din zece respondenți din Țările de Jos (43%), Danemarca (40%), Finlanda (40%) și Estonia (39%) au un scor ridicat în ceea ce privește cunoștințele financiare.

Din nefericire pentru noi, situația stă cu totul și cu totul diferit când vine vorba despre noi, dar și despre alte țări. La coada clasamentului avem state precum: Cipru (30%), România (30%), Grecia (29%) și Portugalia (28%).

Fără îndoială că lipsa cunoștințelor legate de educația financiară contribuie în mod semnificativ la nivelul înalt de sărăcie prezent la noi în țară.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele