11 mart. 2023 | 10:00

Românii ar da orice pentru o vacanță, iar compromisurile nu contează deloc: topul destinațiilor pe 2023

ACTUALITATE
Românii ar da orice pentru o vacanță, iar compromisurile nu contează deloc: topul destinațiilor pe 2023

După câțiva ani în care mulți români au decis să rămână în interiorul granițelor țării, în 2023, nimic nu ne mai oprește să fugim în occident, în destinații exotice, cât mai departe de casă. Bugetul ar putea fi o problemă, dar mulți renunță la orice cheltuială pentru lua o pauză ca pe vremuri.

Conform experților din agențiile de turism, prognozele pentru 2023 arată că, din perspectiva turismului, acest an ar putea fi chiar mai profitabil decât 2019, perioada pre-pandemie. Aceasta este doar una dintre concluziile Târgului de Turism ce avut loc la Romexpo la începutul acestui an. Inflația este în continuare o problemă pentru români și o amenințare pentru puterea de cumpărare la nivel național. Cu toate acestea, vacanța este o prioritate prea mare ca să mai fie neglijată. Nimic altceva nu mai contează, se pot face compromisuri la orice altceva, dar numai la asta, nu.

Vacanța românilor din 2023, mai importantă ca niciodată

„Oamenii pleacă în continuare în vacanță, chiar dacă este inflație, chiar dacă au alte priorități, salariul a crescut, câștigă mai mult și de aceea pleacă în vacanță”, spune Cosmin Marinof, director general Dertour. Dacă are dreptate, Marinof este optimist că românii vor călători de mai multe ori pe an în 2023, aprilie, mijlocul primăverii, fiind o lună la fel de aglomerată precum lunile de vară, iunie sau iulie.

„Anul acesta sezonul a început foarte bine, neașteptat de bine. Este probabil cel mai bun început de sezon de când știm și asta pentru că încă venim după pandemie, în care ne-am călătorit atât de mult oamenii, nivelul de trai în România este ceva mai mare, a crescut și oamenii încep să călătorească din ce în ce mai mult. Ne așteptăm să depășim sezonul din 2019. Românii călătoresc mai mult de o dată pe an. Asta se deja se vede. Luna aprilie devine o lună de călătorii, la fel ca iunie sau iulie. Există vârfuri, în special în vacanțele copiilor. Ce ne dorim este să avem oameni care călătoresc nu doar în vacanțe, ci și în afara vacanțelor mari, cum sunt cele de Crăciun, Paște sau vacanța școlară”, a insistat oficialul Dertour, citat de Economedia.ro.

„Turismul este pe un trend ascendent, oamenii doresc să călătorească, ceea ce este foarte bine și se pare că până la sfârșitul anului, dacă lucrurile decurg normal, să ajungem undeva la nivelul anului 2019, care a fost unul foarte bun și pentru turiști și pentru domeniu. Dacă facem o comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, cred că trendul este undeva între 30 și 40%, suntem pe un trend ascendent. Ceea ce este foarte bine este faptul că oamenii vin și au început din nou să cumpere una, două sau trei vacanțe pentru sezonul estival”, a declarat Marius Berca, manager operaţional, Christian Tour.

Topul destinațiilor din 2023 nu a suferit modificări semnificative comparativ cu anii trecuți. Românii optează, în ordine, pentru Turcia, Grecia, Spania, Cipru, dar și pentru Dubai sau Egipt.„Sunt cam aceleași destinații: cele din zona Mediterană, Antalia, insulele grecești, Egipt, Cipru,  Spania clasic pentru români, însă se dezvoltă foarte bine Dubai, Oman, care este la Oceanul Indian și care este o destinație nouă. Resorturi de cinci stele, all inclusive, Ras al-Khaimah este un emirat lângă Dubai, tot așa cu foarte multe hoteluri de patru și cinci stele, resorturi și bineînțeles destinațiile exotice. Thailanda este o altă destinație.

În ceea ce privește prețurile, Marius Berca, reprezentantul Christian Tour spune că ei au încercat să le mențină asemănătoare cu cele de anul trecut. „Noi am încercat să păstrăm tarifele. Turiștii s-au obișnuit cu noi, știu că avem oferte cu multe discounturi. Pe perioada târgului, reducerile sunt chiar și de la 64% și atunci încercăm să păstrăm prețurile.” Comparativ cu 2022, prețurile rămân neschimbate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele