25 oct. 2023 | 12:55

România, la coada Europei. Încasarea TVA-ului, la noi în țară, „pe chituci”, cine este de vină

ACTUALITATE
România, la coada Europei. Încasarea TVA-ului, la noi în țară, „pe chituci”, cine este de vină

Potrivit celor mai recente date privind deficitul de încasare a TVA-ului, ce vizează și România, statele membre ale Uniunii Europene au înregistrat o pierdere de aproximativ 61 de miliarde de euro în 2021.

În linii mari, asta înseamnă o reducere de aproximativ 38 miliarde de euro față de cifrele revizuite cu un an înainte.

Vezi și: Uniunea Europeană obligă România să facă asta. Mulți români se vor bucura, scapă de cheltuieli

Uniunea Europeană plasează România pe la coadă

Majoritatea statelor UE au făcut progrese în asigurarea respectării regulilor privind plata TVA.

Această sumă de 61 de miliarde de euro reprezintă venituri pierdute din diverse surse, cum ar fi frauda și evaziunea fiscală în domeniul TVA, practicile de optimizare și evitare fiscală, falimentele ne-frauduloase, insolvențele financiare și erorile de calcul.

Diferențele între statele membre ale UE au continuat să existe și în 2021, astfel că România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA, suferind o pierdere de 36,7% din veniturile din TVA. După noi, urmează Malta (25,7%), Grecia (17,8%) și Lituania (14,5%), informează economedia.ro.

În schimb, cele mai mici deficite au fost înregistrate în Țările de Jos (-0,2%), Finlanda (0,4%), Spania (0,8%), Estonia (1,4%) și Slovenia (2%).

Foarte important de menționat este că în 2020, România a fost, de asemenea, pe primul loc în ceea ce privește deficitul de încasare a TVA, dar estimările pentru 2022 arată o îmbunătățire a situației.

Vezi și: Uniunea Europeană, cerere de urgență pentru România. 80% dintre români trebuie să facă asta

Ce se mai menționează, de asemenea, în raport

Raportul menționează că anumite acțiuni decisive și politici direcționate pot face o diferență semnificativă în reducerea deficitului de încasare a TVA, în special în ceea ce privește digitalizarea sistemelor fiscale, raportarea în timp real a tranzacțiilor și utilizarea plăților electronice, scrie, de asemenea, sursa menționată anterior.

În ceea ce privește România, raportul subliniază că deficitul de încasare a TVA rămâne ridicat și aproape neschimbat de-a lungul mai multor ani, chiar dacă au fost luate măsuri în direcția corectă, tot degeaba.

Chiar și în contextul creșterii economice, reducerea cotei standard de TVA și alte măsuri fiscale, conformitatea la plata TVA nu a înregistrat îmbunătățiri semnificative.

Raportarea digitală a tranzacțiilor cu TVA și eficiența auditurilor fiscale au fost sub medie în comparație cu alte țări din grupul analizat.

Cu toate acestea, introducerea unor măsuri recente, precum sistemul SAF-T, ar putea duce la o scădere a deficitului de încasare a TVA în 2022, dar efectele vor fi observate în timp, din păcate.

Vezi și: Topul neașteptat în care România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană. E o surpriză mare!

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele