24 nov. 2023 | 07:00

România în Schengen rămâne un vis frumos, cel puțin acum. Cine poate întinde o mână de ajutor românilor în Europa, cât așteptăm

ACTUALITATE
România în Schengen rămâne un vis frumos, cel puțin acum. Cine poate întinde o mână de ajutor românilor în Europa, cât așteptăm

Aderarea României la spațiul Schengen este scopul de o viață a multor politicieni și visul frumos al multor români. Din păcate, există foarte multe piedici până când se va materializa această inițiativă.

La fel cum am intrat în NATO sau UE, România va intra la un moment dat și în Schengen. Nu se va întâmpla nici mâine și nici poimâine, dar procesul este inevitabil. Optimiștii pot spera că se va întâmpla în 2024, având în vedere că mai sunt doar câteva săptămâni până când se va încheia anul acesta. În mod surprinzător, alegerile din Olanda ar putea veni ca o veste bună pentru românii și bulgarii care visează de mult timp la finalizarea procesului de aderare la spațiul de liberă trecere.

Citește și: Aderarea României și Bulgariei la Schengen, din nou sub reflector. Noua explicație a Austriei, anunțul de ultim moment

Șansele de aderare a României la Schengen, legate de Olanda

Față de 2022, șansele ca țara noastră să intre în Schengen s-au diminuat semnificativ. Aceasta este concluzia la care a ajuns europarlamentarul PSD Victor Negrescu. Demersurile politice nu s-au oprit în niciun moment, dar opoziția acerbă a Austriei a pus mai multe piedici decât s-ar fi așteptat cineva.

O veste bună pentru români legată de aderarea la spațiul Schengen ar putea veni în luna decembrie, pe 1. Atunci vom afla dacă acest subiect incredibil de arzător și benefic pentru români se va strecura pe agenda Consiliului JAI. Chiar și așa, decizia finală nu este simplă și va fi influențată de prea mulți facturi ca să merite menționat.

În această săptămână, au loc în Olanda alegerile prezidențiale, iar deznodământul lor poate influența într-o măsură semnificativă șansele României la aderare. Ca o notă importantă, în cazul în care partidele pro-europene vor câștiga, există șanse ca Olanda să-și modifice poziția și să nu se mai opună aderării la spațiul Schengen, lăsând Austria ca singurul stat membru opozant.

Citește și: România în Schengen, mai aproape de realitate. Cum a devenit Franța un partener de nădejde

Austria, singură împotriva României în Schengen

„Este foarte bine că subiectul Schengen rămâne sus pe agenda europeană şi că preşedinţia spaniolă la Consiliul Uniunii Europene se ţine de cuvânt, fixând o dată pentru această discuţie, însă forma finală a agendei urează să fie setată în data de 1 decembrie, când are loc reuniunea Ambasadorilor statelor UE. Atunci se face agenda consiliului JAI. Până atunci, lucrurile se joacă”, a declarat Victor Negrescu la Prima News.

„Dacă Austria rămâne singură, atunci cu partenerii europeni, putem exercita o presiune suplimentară în aşa fel încât Austria să îşi schimbe votul”, a concluzionat europarlamentarul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele