21 nov. 2023 | 08:17

Aderarea României și Bulgariei la Schengen, din nou sub reflector. Noua explicație a Austriei, anunțul de ultim moment

ACTUALITATE
Aderarea României și Bulgariei la Schengen, din nou sub reflector. Noua explicație a Austriei, anunțul de ultim moment

În 2023, cea mai importantă opoziție la aderarea României și Bulgariei la Schengen a venit din partea Austriei, iar acest lucru nu pare să se remedieze curând. Cu toate acestea, se fac multiple presiuni asupra oficialilor austrieci pentru a-și schimba votul.

În această săptămână, ministrul de externe al Bulgariei, Maria Gabriel, s-a aflat într-o vizită de lucru la Viena. În mod inevitabil, s-a întâlnit și cu omologul său austriac și, printre altele, a adresat veto-ul Austriei pe marginea intrării României și Bulgariei în spațiul de liberă circulație.

Citește și: România în Schengen, mai aproape de realitate. Cum a devenit Franța un partener de nădejde

De ce nu suntem în Schengen

În ultimele săptămâni și luni, s-a schimbat destul de mult retorica Austriei pe marginea acestui subiect foarte important pentru români, deși consecințele sunt neschimbate. Acum, ministrul de Externe austriac, Alexander Schallenberg, a ținut să menționeze că votul negativ nu vizează în mod direct România și Bulgaria, nu trădează o părere proastă vizavi de cele două țări. În schimb, problema este cu spațiul Schengen, cum funcționează acesta, care sunt problemele sale de fond.

Din câte se pare, blocada ce lovește direct România și Bulgaria nu este despre bulgari și români. În schimb, este despre faptul că guvernul de la Viena are ”o problemă fundamentală” cu Schengen, cu migrația masivă și granițele slabe la intrarea în spațiul de liberă circulație. La momentul de față, Austria se confruntă „în mod sistematic” cu cel mai mare număr de cereri de azil din toată zona Uniunii Europene. Migraţia ilegală trebuie redusă, iar protejarea frontierelor exterioare trebuie intensificată.

Citește și: România în Schengen rămâne doar un vis frumos. Lovitura de grație dată de cancelarul austriac milioanelor de români

Ce urmează pentru spațiul Schengen, aderarea României și Bulgariei

De partea cealaltă a baricadei, în urma întâlnirii de la Viena, oficialii bulgari sunt optimiști că nu va mai trece mult timp până când Bulgaria va intra în Schengen și, implicit, România. Imediat după, oficialii de la Sofia au oferit asigurări că își vor apăra mai eficient frontierele. După cum a insistat Maria Gabriel, austriecii se pot baza pe abilitatea Sofiei de a face față noilor provocări derivat din zona fără controale la frontieră.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele