România în Schengen – când reușește țara noastră să adere la spațiul de liberă circulație. Cât mai avem de așteptam, de cine depinde
În ultimii ani, România nu a făcut progrese importante în aderarea la spațiul Schengen. A existat în permanență o opoziție din partea unor țări precum Olanda și Austria, iar noi am intrat în aceeași găleată cu bulgarii și, dacă ei au de pierdut avem și noi, iar dacă noi avem de pierdut în urma vreunei schimbări, au și ei. Vești bune nu prea există pe subiect.
Premierul Marcel Ciolacu a adus din nou în discuție în această săptămână aderarea României la Schengen și a insistat că nimic nu este mai important acum decât să așteptăm reacția Olandei vizavi de Bulgaria. Un Consiliu al Afacerilor Interne și Justiție din Olanda este de asemenea programat în următoarea perioadă, întâlnire care, de asemenea, va avea efecte asupra țării noastre.
Citește și: România în Schengen – care sunt șansele aderării. Anunțul așteptat de români „este oficial”
România și Bulgaria, într-o procedură comună de aderare la Schengen
Printre altele, Ciolacu este de părere că, având în vedere reacțiile anterioare ale Austriei și Olandei, dacă subiectul aderării noastre ar fi fost inclus pe ordinea de zi a Consiliului JAI menționat mai sus, rezultatele ar fi fost previzibile. Cu alte cuvinte, am fi vorbit din nou de respingerea aderării.
„Nu puteam fi pe ordinea de zi decât dacă doream să forțăm un vot pe care l-am fi cunoscut dinainte. Nu neapărat votul Austriei împotriva României. Am fi cunoscut foarte clar votul Olandei împotriva Bulgariei. Procedura în Olanda este mai complicată decât în România. Trebuie un vot prin Parlament”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Olanda s-ar putea să fie mai importantă decât Austria pentru Schengen
După cum a explicat șeful executivului, convocarea unui Consiliu JAI extraordinar și așteptarea reacției Olandei reprezintă cea mai bună soluție la momentul de față pentru țara noastră, cu mențiunea că procedura din Olanda este una foarte complexă. Punctual, premierul Țărilor de Jos merge în Consiliul European cu un mandat de vot din partea Parlamentului.
„Sunt șanse (…) singura soluție în acest moment este să așteptăm reacția Olandei, ea va veni cât de curând, în ceea ce privește Bulgaria și convocarea unui JAI extraordinar cu această temă”, a adăugat premierul.