22 dec. 2023 | 11:57

Românca „anonimă” care a ajuns cea mai bună alergătoare de trail din lume. Povestea sportivei hotărâtă să scrie istorie, Mădălina Florea

ACTUALITATE
Românca „anonimă” care a ajuns cea mai bună alergătoare de trail din lume. Povestea sportivei hotărâtă să scrie istorie, Mădălina Florea
Mădălina Florea

Mădălina Florea este o fată cu care România se mândrește, pentru că este cea mai bună alergătoare de trail din lume. Asta, după ce în urmă cu câțiva ani s-a confruntat cu un episod care i-a pus cariera în pericol. Fostă specialistă în probe de semifond și fond, ea este decisă să facă istorie în acest sport.

Povestea Mădălinei Florea

Mădălina Florea este o atletă legitimată la CSM Sighișoara și a devenit cea mai bună alergătoare de trail din lume la sfârşitul lunii octombrie. Ea a câști9gat atunci finala din cadrul Golden Trail World Series 2023, în Italia, o serie de curse la care participă cei mai buni sportivi de pe mapamond. După câştigarea finalei Golden Trail World Series 2023, sportiva din Sighişoara s-a clasat pe locul III în clasamentul general GTWS.

Fostă specialistă în probe de semifond și fond, Mădălina Florea s-a orientat către alergare montană, o probă de anduranță, unde nu contează doar pregătirea fizică, ci și cea mentală, după ce s-a confruntat cu o problemă la tendonul ahilian. Dar s-a încăpățânat să nu renunțe la sport și a fost răsplătită pentru ambiția sa.

Mădălina Florea locuiește în Sighişoara, oraşul ei de suflet și locul care o face să o simtă fericită și să se simtă bine, după cum mărturisește chiar ea. Cu toate performanţele din palmares, sportiva se consideră un om simplu, care doreşte să lase ceva în urma sa și este decisă să scrie istorie.

Mădălina Florea, romanca "anonimă", care e cea mai bună alergătoare de trail din lume. Povestea sportivei, desisă să scrie istorie

Mădălina Florea, alergătoare de trail (Sursa foto: Facebook)

După atâtea reuşite, că mă pot asemăna chiar cu oraşul meu, Sighişoara, un oraş mic, cu o istorie mare. Asta aş vrea şi eu! Sunt un om simplu, micuţ şi vreau să fac o istorie mare”, spune Mădălina Florea.

Episodul care putea să-i încheie cariera

Până a ajuns la marile performanțe, Mădălina Florea s-a confruntat cu un episod care i-ar fi putut încheia cariera. În anul 2017, atleta s-a accidentat și a suferit o intervenţie chirurgicală la tendonul lui Ahile, care a ţinut-o o vreme în afara sportului competiţional.

„A început o durere de tendon ahilian, în 2018 a venit şocul meu: a trebuit să mă operez. Eram pe stadion, eram în timpul antrenamentelor şi efectiv am căzut pe stadion. Am căzut şi nu ştiam ce să se întâmplă. Zici că a trecut o seceră şi mi-a tăiat piciorul.

Vezi și: Fotbalistul de la Cupa Mondială care cerşeşte pe străzi pentru bani şi mâncare. Cum a ajuns aici: „Fotbalul a fost tot pentru mine”

Acela a fost momentul în care nu ştiam ce se întâmplă şi s-a rupt tendonul, ceea ce înseamnă că atunci când se rupe, tu nu mai poţi să umbli pentru că toată musculatura ta cedează, că nu mai e susţinut de pionul principal. Şi atunci a urmat calvarul pentru mine, pentru că nu ştiam încotro să o apuc, ce să fac, ce se întâmplă cu mine, pentru că, într-o clipită, visul meu de a deveni cea mai bună sportivă a lumii a fost ruinat”, și-a amintit Mădălina Florea.

Mădălina Florea, romanca "anonimă", care e cea mai bună alergătoare de trail din lume. Povestea sportivei, desisă să scrie istorie

Mădălina Florea (Sursa foto: Instagram)

Aleargă între 400 și 700 de km pe lună

Dar sportiva s-a recuperat mai repede decât s-a așteptat. A fost operată în 18 iulie 2018, în luna noiembrie deja făcea jogging, iar în luna martie, anul următor, alerga la semimaraton, clasându-se pe podium la Campionatul Naţional de Semimaraton. Treptat, Mădălina s-a orientat către alergare montană și a reușit să strălucească.

După prima cursă în care am câştigat şi am uimit lumea cât de rapid am alergat, deşi terenul era atât de accidentat… foarte mulţi bolovani, pietre, trebuie să ai foarte, foarte mare atenţie.

Vezi și: ”Am dormit ani de zile pe cartoane în Piața de Flori. Am urcat în ring, deși mă durea stomacul de foame”. Povestea lui Claudiu Bădoi, triplu campion mondial la kickboxing

Chiar şi aşa am multe cicatrici. (…) După ce am câştigat a fost minunat! Îmi vine să plâng şi acum pentru că este un moment pe care nu o să îl uit niciodată. Să ajung dintr-odată într-un moment în care sunt cunoscută de lumea întreagă„, a spus alergătoarea, potrivit Newsweek.

Mădălina Florea spune că ar fi înconjurat pământul cu distanța totală pe care a alergat-o de-a lungul carierei și a dezvăluit că aleargă undeva între 400 și 700 de km pe lună pentru a se menține în formă.

Ce este alergarea montană

Alergarea montană este o disciplină sportivă care se desfășoară în principal pe teren accidentat, pe teren montan, dar dacă există o diferență semnificativă de altitudine pe traseu, este posibil să se alerge pe drumuri pavate.

Alergarea pe munte este o combinație de alergare, jogging și mers pe jos, în funcție de cât de abrupt este traseul. Este recunoscută de Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism și este guvernată de World Mountain Running Association, care organizează campionate mondiale din 1985.

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele