07 dec. 2023 | 18:46

Rivalul lui Chat GPT-4 vine de la Google: Ce poate să facă Gemini, de ce e cel mai capabil

ACTUALITATE
Rivalul lui Chat GPT-4 vine de la Google: Ce poate să facă Gemini, de ce e cel mai capabil

Răspunsul Google la GPT-4 este Gemini: „cel mai capabil model pe care l-am construit vreodată”. Compania intenționează să încorporeze IA pe platformele sale de produse, începând cu Bard.

De ce e capabil Gemini de la Google

Locul OpenAI în vârful IA generative s-ar putea să se apropie de sfârșit, deoarece Google a introdus oficial cel mai capabil model de limbaj mare de până acum, numit Gemini 1.0. Este primul dintr-o „nouă generație de modele AI, inspirate de modul în care oamenii înțeleg și interacționează cu lumea”, a scris CEO-ul Sundar Pichai într-o postare pe blogul Google.

„De când am programat AI pentru jocuri pe calculator în adolescență și de-a lungul anilor în care am fost cercetător în neuroștiință, încercând să înțeleg funcționarea creierului, am crezut întotdeauna că, dacă am putea construi mașini mai inteligente, le-am putea valorifica în beneficiul umanității în moduri incredibile”, a continuat Pichai.

Rezultatul unei colaborări extinse între diviziile Google DeepMind și Research, Gemini are toate beneficiile AI: „Capacitățile sale sunt de ultimă generație în aproape fiecare domeniu”, a declarat Pichai.

Vezi și: Google te încurajează să folosești inteligența artificială la muncă: Ce instrumente creează pentru agențiile de publicitate

Sistemul a fost dezvoltat de la zero ca un AI multimodal integrat. Multe modele de bază pot fi din grupuri de modele mai mici, fiecare model individual antrenat să își îndeplinească funcția specifică ca parte a întregului ansamblu. Toate acestea sunt potrivite pentru funcții superficiale, cum ar fi descrierea imaginilor, dar nu atât pentru sarcini complexe de raționament.

Viitorul AI

Google, dimpotrivă, a pregătit și ajustat Gemini, „de la început, pe diferite modalități”, permițându-i să „înțeleagă și să raționeze fără probleme despre toate tipurile de intrări de la zero, mult mai bine decât modelele multimodale existente”, a spus Pichai. Capacitatea de a prelua toate aceste forme de date simultan ar trebui să-l ajute pe Gemini să ofere răspunsuri mai bune la subiecte mai provocatoare, cum ar fi fizica.

Se pare că este competent în limbaje de programare populare, inclusiv Python, Java, C++ și Go. Google a folosit chiar și o versiune specializată a Gemini pentru a crea AlphaCode 2. Potrivit companiei, AlphaCode 2 a rezolvat de două ori mai multe întrebări decât predecesorul său, ceea ce i-ar situa performanța peste aproximativ 85% din participanții competiției precedente.

Vezi și: Cadrul juridic al Inteligenței Artificiale: Provocări și perspective, ce declară directorul juridic Google