12 sept. 2023 | 11:55

Rinichiul artificial, soluția propusă de cercetători. Cum te-ar putea salva dacă suferi de insuficiență renală

ACTUALITATE
Rinichiul artificial, soluția propusă de cercetători. Cum te-ar putea salva dacă suferi de insuficiență renală

În prezent, tratamentele pentru insuficiență renală implică ore bune petrecute conectat la un aparat de dializă sau un transplant. Dar există speranța unei noi opțiuni în viitorul nu prea îndepărtat: un implant cu rinichi artificial.

Oamenii de știință au dezvoltat un dispozitiv bioreactor care utilizează celule renale umane cultivate în laborator și imită unele dintre funcțiile cheie ale unui rinichi. A fost testat cu succes procedura la porci, timp de o săptămână, fără efecte secundare sau probleme evidente.

Echipa, condusă de Universitatea din California, San Francisco, speră că dispozitivul poate fi adaptat pentru a include o gamă mai largă de tipuri de celule renale și poate fi asociat cu un alt instrument pentru a filtra deșeurile din sânge.

Transplanturile de rinichi, o soluție ce nu funcționează mereu așa cum trebuie, iar motivele sunt „multe și mărunte”

Aproximativ 25.000 de transplanturi de rinichi sunt efectuate în fiecare an și adesea vin cu tratamente dureroase la pachet și cu șanse de reușită ce nu se apropie de sută la sută.

Dispozitivul, care se conectează direct la vasele de sânge și vene, este fabricat din celule tubulare proximale umane cultivate. Aceste celule s-au dovedit anterior promițătoare în tratarea insuficienței renale la pacienții umani.

Din ceea ce s-a constatat din experimentele realizate până acum de oamenii de știință, primele semne sunt promițătoare.

Evident, nimic nu este bătut în cuie, în perioada următoare urmând alte teste pe animale și, dacă vor avea succes, ar trebui să se acorde aprobarea pentru a începe testarea dispozitivului pe oameni.

Oamenii de știință sunt, de asemenea, interesați să caute alte variante, cum ar fi viabilitatea transplantului de organe animale la pacienți umani. Indiferent de abordare, scopul este același: salvarea vieților celor cu insuficiență renală.

„Trebuia să dovedim că un bioreactor funcțional nu va necesita medicamente imunosupresoare și am făcut-o. Nu am avut complicații și acum putem continua, ajungând la întregul panou al funcțiilor renale la scara umană”, au concluzionat oamenii de știință.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele