06 iul. 2023 | 09:00

REVIEW Benq TK700STi – un proiector de gaming care îți umple casa de divertisment, de la distanță mică

ACTUALITATE
REVIEW Benq TK700STi - un proiector de gaming care îți umple casa de divertisment, de la distanță mică

Puține lucruri pe această lume sunt la fel de fascinante ca experiență vizuală precum un proiector de calitate în confortul căminului, iar dacă ai ocazia să experimentezi unul 4K HDR precum Benq TK700STi, aproape de fiecare dată, poți uita de un televizor de dimensiuni generoase.

De mic copil, am fost entuziasmat la ideea unui proiector, de conceptul de cinema la tine acasă. Au trecut câteva decenii până mi-am materializat visul, dar în continuare sunt fascinat de tehnologiile noi din acest spectru, de actualizările de performanță, de saltul de la Full HD 1080p la 4K Ultra HD, de la SDR la HDR. Dacă mai iei în calcul și timpul de răspuns aproape inexistent al unor proiectoare de gaming ca cel pe care l-am testat în ultimele săptămâni, este greu să mai găsești un cusur în această ecuație. Până și performanța în lumină naturală este uimitoare, facilitând sesiuni de vizionare mai lungi decât ai crede posibil.

Dintr-un punct de vedere, Benq TK700STi încearcă să distrugă o serie stufoasă de mituri când vine vorba de abilitățile unui proiector și face o treabă surprinzător de decentă în a-și atinge scopul. Până și prețul este rezonabil, dacă ai în vedere pachetul de funcții pus la dispoziția utilizatorului, spațiul relativ mic de care are nevoie pentru proiecție și, nu în ultimul rând, faptul că vine la pachet și cu Android TV. Pentru momentele în care vrei doar să te uiți la un podcast pe YouTube fără să-l conectezi la nimic sau vrei să-ți instalezi Netflix, Disney Plus, Amazon PrimeVideo și orice altceva îți trece prin cap, totul decurge fără probleme.

Benq TK700STi 4K HDR - conectică

Benq TK700STi 4K HDR – conectică

REVIEW Benq TK700STi – specificații și construcție

Unul dintre cele mai capabile proiectoare pe care le-am testat în ultimii ani, noul Benq TK700STi este construit în jurul câtorva particularități cât se poate de importante pentru un proiector. În primul rând, are o putere luminoasă de 3000 de lumeni, mai mult decât suficientă pentru a te uita la un podcast sau la un serial în timpul zilei, chiar dacă pe seară vei înțelege mult mai bine strălucirea de care este capabil împreună un film bun sau o sesiune extinsă de gaming. Are o rezoluție nativă 4K UHD (3840 x 2160 de pixeli), făcându-l partenerul perfect pentru cele mai noi console de la Sony și Microsoft. Ca idee, eu l-am testat împreună cu un PlayStation 5. Contrastul specificat este de 10.000:1, în timp ce culorile afișate sunt de 30 de biți (1,07 miliarde).

Pentru că este un proiector cu lampă, iluminare DLP, merită să ai în vedere că, folosind mai multe tehnologii de optimizare a consumului și protejare a sursei de iluminare, promite până la 15.000 de ore de utilizare până să ajungi în situația în care să fii nevoit să o înlocuiești. În cazul în care vrei ții luminozitatea la maxim, ai 4000 de ore garantate de utilizare, aproximativ 4 ani cu vreo 4 ore de vizionare pe zi. Practic, te vei bucura timp îndelungat de el, iar dacă te uiți doar la 3-4 filme pe weekend, este improbabil să simți nevoia să-l schimbi vreodată.

Benq TK700STi 4K HDR - partea frontală

Benq TK700STi 4K HDR – partea frontală

Benq TK700STi are 3,1 kilograme și 312 x 110 x 246 milimetri. Conectica sa include două porturi HDMI 2.0 cu HDCP 2.2, la care se mai adaugă un al treilea pe care nu-l poți accesa în condiții normale. Ca referință, acesta din urmă găzduiește din fabrică un Stick HDMI de streaming preinstalat cu Android 10 și nu-l poți deconecta decât cu o șurubelniță, deși nu înțeleg de ce ai vrea să faci asta vreodată. Are un port USB Type-A 2.0 și un conector RS232 cu 9 pini. Deși are HDMI ARC, pentru a-ți scoate semnalul audio printr-un sistem audio performant, te vei bucura să știi că are și o ieșire audio stereo, de 3,5mm. Aceasta este ideală pentru căști, dar nu numai. În plus, dacă vrei doar să te uiți la un podcast sau să te joci un pic și nu pui preț prea mare pe o experiență audio care să te răvășească, TK700STi ascunde și un difuzor de 5W foarte rezonabil pentru o varietate de scenarii.

Ca o notă de subsol foarte interesantă când vine vorba de conectivitate, nu pot să insist suficient pe faptul că micuțul din imaginile alăturate poate funcționa ca un centru de divertisment de sine stătător. Are Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac pe 2,4 și 5GHz și suportă din fabrică Google Chromecast. Prin Bluetooth 4.2, poți conecta fără problema o boxă puternică la el dacă, din nou, nu te bucură foarte mult perspectiva de a trage fire. Eu așa l-am folosit. În plus, telecomanda din imaginea de mai jos, inclusă în pachet, îți facilitează accesul rapid la funcțiile de care ai nevoie și include și suportul pentru comenzi vocale, dacă vrei să interacționezi cu asistentul virtual de la Google. Nimic mai simplu.

Benq TK700STi 4K HDR - telecomandă

Benq TK700STi 4K HDR – telecomandă

REVIEW Benq TK700STi – proiector creat pentru gaming, bun la orice

În mod oficial, noul TK700STi este promovat pentru faptul că suportă 4K HDR, sistemul de proiecție este short throw și, mai ales, a fost menit pentru gaming. La fel ca un monitor de gaming, asta nu înseamnă că nu-l poți folosi la Netflix sau YouTube, dar investiția semnificativă în timpul de răspuns aproape inexistent este neglijată dacă nu-l conectezi la un PlayStation 5 sau Xbox Seriex X. Nu de alta, dar ultimele console de la Sony și Microsoft includ și suport pentru High Dynamic Range, iar proiectorul celor de la Benq este certificat HDR10, pentru un contrast sporit și un spectru semnificativ mai larg de culori afișate. Am testat aceste aspecte cu un PS5 și, mai ales în condiții de lumină redusă, rareori mai faci diferența față de un TV de top.

Dacă tot vorbim de test, este foarte important să nu cumperi un astfel de proiector de top și să neglijezi investiția în ecranul de proiecție. Acum 20 de ani, poate ai fi folosit un perete alb pentru a te uita la câteva filme folosind un proiector împrumutat, dar în 2023, ”pânza” bună este vitală. Tocmai din acest motiv, menționez că am testat Benq TK700STi în tandem cu un ecran de proiecție Elite Screens ezCinema 2 cu numele de cod F107XWH2, o diagonală de 107 inci (2,71 metri) și o suprafață de proiecție de 237 x 133 centimetri. Practic, te ajută să te bucuri de un ecran cam de patru ori mai mare decât un TV uzual de 55 de inci. Mai multe despre el am detaliat în acest articol – Experiență: mi-am făcut cinematograf acasă. Ce îți trebuie și cât costă un home cinema autentic.

Pentru că vorbim de un proiector short throw, acest aspect tehnic ”se traduce” prin faptul că are nevoie de o distanță semnificativ mai mică față de un proiector uzual pentru a genera o imagine mai mare. În cifre exacte, are un ”raport de aruncare” (throw ratio) între 0,9 și 1,08. Astfel, de la o distanță de 2 metri de ecranul de proiecție, obții o diagonală de aproximativ 2 metri și cu posibilitatea de zoom 1,2x. Zoom-ul îți mărește și mai mult imaginea în raport cu distanța. Pe de altă parte, fiind short throw, calibrarea s-ar putea să implice un pic mai multă răbdare, pentru că amplifică mai tare micile variații de unghi, dacă nu l-ai pus pe o suprafață perfect dreaptă sau nu cumva l-ai agățat de tavan. În orice caz, din telecomandă ai suficient de multe opțiuni pe partea de ajustare a keystone-ului încât este improbabil să nu fii mulțumit de imaginea obținută.

Benq TK700STi 4K HDR - butoane

Benq TK700STi 4K HDR – butoane

După ce ai bifat configurarea inițială și calibrarea în raport cu suprafața de proiecție, poți trece la divertismentul efectiv. Conectat la un PlayStation 5, TK700STi a funcționat perfect la rezoluția nativă Ultra HD (3840 x 2160 de pixeli). În plus, l-am putut folosi și cu modul HDR activ pentru și mai multă culoare. Fiind menit pentru jocuri, am făcut niște sesiuni extinse de Wolfenstein II The New Colossus și God of War Ragnarok. Ambele au arătat incredibil de frumos în 4K, iar stilul complet diferit de joc m-a ajutat să apreciez mai multe particularități ale proiectorului.

Vizavi de timpul de răspuns, este bine de știut că acesta variază în funcție de rezoluția la care joci și rata de reîmprospătare aleasă. Astfel, avem 4 milisecunde la Full HD cu 240Hz, 8 milisecunde la 1080p cu 120Hz și 16ms în 4K cu 60Hz. Chiar și în Ultra HD, cum m-am jucat eu, în Wolfenstein, unde contează foarte reacțiile instant, experiența a fost una fără cusur, surprinzător de similară cu cea pusă la dispoziție de un monitor de gaming. Deși mă jucam pe un panou de 2,71 metri în diagonală, în niciun moment nu am simțit că amețesc, mișcare fiind redată impecabil.

Tot pentru că Wolfenstein II este un joc destul de întunecat într-o mare parte a acțiunii, cu tehnologia proprietară Black Detail Enhancement, nu am întâmpinat probleme în niciun moment să-mi identific inamicii, fără să pierd din calitatea imaginii sau din experiența de gaming gândită de creatori. Probabil că nu este cel mai pretențios joc sau avansat din punct de vedere vizual, dar acel aspect ține oricum de consolă, mai mult decât de proiector. Un lucru este sigur, imaginea a fost foarte luminoasă și încărcată de detalii, chiar și înainte de sosirea serii, doar cu draperiile trase. M-aș arunca la a afirma că te poți juca și în timpul zilei pe proiector fără emoții.

Benq TK700STi 4K HDR - Wolfenstein II The New Colossus

Benq TK700STi 4K HDR – Wolfenstein II The New Colossus

În God of War Ragnarok, un titlu semnificativ mai recent și mai pretențios vizual, exclusiv pe PlayStation 5, particularitățile vizuale au fost de asemenea fascinante din prisma modului în care au fost redate prin intermediul proiectorului. Culorile sunt vii, iar armura lui Kratos avea o strălucire aparte și niște reflexii pline de detalii care erau ilustrate perfect. Mișcarea era redată și ea într-o manieră naturală. Astfel, chiar și în momentele de acțiune intensă, timpul de răspuns a lipsit cu desăvârșire și creierul tău nu a obosit inutil încercând să compenseze anumite aspecte. În mai puțin cuvinte, chiar și dacă petreci mult timp alergând în joc și mișcând camera haotic, nu amețești, nu ți se face rău.

După gaming, am făcut câteva teste cu clipuri 4K HDR de pe YouTube, iar imaginile au fost pline de detalii și culori naturale, fără fluctuații de intensitate luminoasă către marginile imaginii, fără artefacte sau degradeuri redate eronat. Vedeai întreaga plajă de culori, după cum se poate observa și în fotografia de mai jos. Deși sunt convins că este aproape imposibil să imortalizezi corect o imagine proiectată, faptul că acest cadru a fost fotografiat atât de frumos este mai degrabă meritul abilităților proiectorului, decât al telefonului pe care l-am folosit pentru captură. În orice caz, arată frumos și îți recomand să dai click pe ea pentru a o vedea la rezoluția naturală. Nu vei fi dezamăgit.

Una peste alta, acesta este un proiector de top care nu dezamăgește. Dacă ai un pic de răbdare la calibrare, te vei bucura de o imagine impresionantă de la o distanță mai mică decât în cazul multor altor modele care nu sunt Short Throw. Rezoluția Ultra HD, frecvența de până la 120Hz și timpul de răspuns completează un pachet care face o treabă exemplară în a justifica prețul de achiziție de pe meleaguri mioritice. Este genul de investiție pe care o faci pe termen lung și de care poți fi mândru atât acum, cât și peste câțiva ani buni.

Benq TK700STi 4K HDR - divertisment

Benq TK700STi 4K HDR – divertisment

Benq TK700STi 4K HDR - Android TV

Benq TK700STi 4K HDR – Android TV interfață

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele