Reuniune a miniștrilor apărării din Uniunea Europeană pentru sprijinul militar al Ucrainei
Miniștrii apărării ai Uniunii Europene se întâlnesc la Stockholm, în zilele de 7-8 martie, pentru a discuta despre sprijinul militar acordat Ucrainei.
Miniştrii apărării vor discuta mai întâi despre sprijinul militar al UE pentru Ucraina, în special despre pregătirea forţelor armate ucrainene de către misiunea de asistenţă a UE (EUMAM Ucraina). Comandanţii misiunii vor furniza o actualizare a stadiului acestei misiuni, participând şi un reprezentant al guvernului ucrainean.
Pregătrea forțelor armate ucrainene
Misiunea EUMAM Ucraina a fost lansată de UE în noiembrie 2022, obiectivul acesteia fiind acela de a consolida capabilitatea militară a forţelor armate ucrainene, pentru a le permite să apere integritatea teritorială şi suveranitatea ţării în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional. EUMAM Ucraina are un mandat pentru a oferi formare individuală, colectivă şi specializată unor efective de până la 15.000 de membri ai personalului forţelor armate ucrainene în mai multe locuri de pe teritoriul statelor membre ale UE.
În plus, Consiliul a adoptat o măsură de asistenţă în cadrul Instrumentului european pentru pace (IEP) în valoare de 16 milioane de euro, pentru a sprijini consolidarea capacităţilor forţelor armate ucrainene de către EUMAM Ucraina. Măsura de asistenţă va avea o durată de 24 de luni şi se adaugă contribuţiilor succesive ale UE pentru Ucraina în cadrul IEP, care se ridică în prezent la peste 3,1 miliarde de euro, conform https://www.consilium.europa.eu/.
Cea de-a doua sesiune a reuniunii de la Stockholm cuprinde discuţii referitoare la operaţiunile militare ale Uniunii Europene. Din 2003, UE a lansat peste 30 de misiuni în cadrul politicii de securitate şi apărare comune (PSAC). În prezent sunt în curs de desfăşurare 11 misiuni civile şi 7 misiuni/operaţii militare în Europa, Africa şi Orientul Mijlociu.
În 12 decembrie 2022, Consiliul a subliniat contribuţia semnificativă a PSAC la pacea şi stabilitatea internaţională şi şi-a reafirmat angajamentul de a consolida PSAC civilă prin intermediul unui nou Pact privind PSAC civilă, care urmează să fie adoptat până la jumătatea anului 2023.