Relația dintre somn și locul de muncă: cum ne afectează lipsa de odihnă, ce trebuie să facem
Dacă, într-o anume noapte, s-a întâmplat să dormi prost, din diverse motive, acest lucru va avea negreșit un impact negativ asupra zilei următoare.
Cercetările legate de comportamentul organizațional au identificat somnul ca fiind important pentru ca omul să fie eficient la locul de muncă.
Descoperirile demonstrează că în zilele cu un somn bun, în comparație cu cele cu un somn prost, angajații își desfășoară mai bine sarcinile de lucru și sunt mai implicați la locul de muncă.
Între timp, lipsa somnului îi face pe angajați mai predispuși să amâne ce au de făcut.
Studiul care a pus punctul pe „i”
Un studiu a constatat că în zilele după ce managerii au avut un somn de calitate mai proastă, angajații lor au raportat ocazii mai frecvente de supraveghere abuzivă, dar și remarci negative despre ei, în fața altor colegi.
Somnul este deosebit de important pentru abilitățile cognitive de nivel superior pe care le folosim pentru a ne controla și coordona gândurile și comportamentul.
Multe acțiuni, dintre cele de la locul de muncă, necesită voință. Avem nevoie de asta pentru a ne controla impulsurile și emoțiile, pentru a îndeplini sarcini care sunt mai puțin plăcute sau de-a dreptul neplăcute și pentru a rezista distragerilor, atunci când lucrăm.
Exemple de situații care necesită voință la locul de muncă ar putea include, spre exemplu, pe cineva într-un rol orientat spre client, oferind servicii și fiind nevoit să zâmbească, chiar dacă nu este într-adevăr într-o dispoziție bună, sau pe cineva care lucrează de la distanță concentrându-se pe o sarcină provocatoare în timp ce copiii se joacă în cameră.
Există o mulțime de cercetări care evidențiază importanța unui somn bun și oferă recomandări pentru îmbunătățirea somnului, cum ar fi abținerea de la utilizarea smartphone-urilor înainte de culcare. Dar, din când în când, cei mai mulți dintre noi vor avea totuși o noapte proastă, mai ales dacă intervine stresul.
Pentru a ne îmbunătăți somnul trebuie, conform experților, să facem mișcare pe parcursul zilei, să nu consumăm alcool înainte de culcare, să încercam să urmărim un clip relaxant înainte de somn, ori chiar să facem exerciții de calmare. Toate acestea ar putea contribui la un somn odihnitor.