Rebela muzicii românești, victima propagandei securiste: cum a „orbit” fiica Margaretei Pâslaru iar soțul i s-a „spânzurat”

ACTUALITATE
Rebela muzicii românești, victima propagandei securiste: cum a
20 apr. 2023 | 23:40

Doamna muzicii românești, Margareta Pâslaru, s-a născut la 9 iulie 1943, în București. Toată lumea a auzit de artista care încă ne încântă urechile.

Este o cântăreață, compozitoare și textieră română de muzică ușoară-pop, muzică populară, actriță de teatru și film, realizatoare TV și Radio. De asemenea, a scris cartea „Eu și Timpul”.

Eleva Margareta Pâslaru a debutat în muzica ușoară la Casa de Cultură Grivița Roșie în 1958, acompaniată de Paul Ghentzer. Margareta Pâslaru a fost măritată cu Gheorghe Sencovici, fiul demnitarului comunist Alexandru Sencovici.

Încununând o carieră de excepție, Margareta Pâslaru a fost sărbătorită la Uniunea Compozitorilor în 2008 cu prilejul aniversării a 50 de ani de la debutul său. În 2010, la împlinirea unei jumătăți de secol de la primul disc, artista lansează CD-ul „Lasă-mi toamnă, pomii verzi” și i se oferă Trofeul Electrecord. Fundația Radio România editează, în 2013, CD-ul aniversar „Margareta 70” – 55 de ani de activitate artistică.

Printre numeroasele-i hituri componistice fredonate din generație în generație: „Timpul”, „Dacă ai ghici”, „Diamant fermecat” și altele, triumfă „Lasă-mi toamnă pomii verzi!”, inspirată de versurile Anei Blandiana, preluat de tineri de toate vârstele. Acest șlagăr solicitat de admiratori ani la rând, difuzat la Radio și pe CD-uri, se califică prin votul publicului în „Top 80” Radio România Actualități, ca fiind una dintre cele mai frumoase melodii din ultimii 80 de ani. La invitația celebrului caricaturist Nell Cobar, Margareta Pâslaru a compus muzica pentru două episoade din serialul TV de desene animate „Mihaela” – „Bravo Mihaela” și „Mihaela are probleme”; orchestrația Radu Goldiș.

Margareta Paslaru - Foto Sorin Stana

Margareta Pâslaru – Foto: Sorin Stana

Margareta Pâslaru a fost, ca mulți artiști ai timpului, victima Securității din comunism

Pe 29 martie 2018 artista a fost sărbătorită pentru 60 de ani de activitate neîntreruptă pe multiple planuri la Magazinul Muzica prin lansarea noului album de autor „Providența”. 28 iunie 2018, sărbătorirea Margaretei Pâslaru în anul aniversar a continuat și la Muzeul Național al Literaturii Romane din Bucuresti.

Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film – UARF îi oferă artistei în 2016 placheta „Margareta Pâslaru Artist Plurivalent”, Premiul de Excelență pentru întreaga activitate. În 2018 la Gala Femei de succes – Ediția Centenară Margareta Pâslaru a primit „Premiul Publicului”. 2019, Margareta Pâslaru a fost distinsă cu premiul „Platina Valorii” de către Teatrul „Gong”. Artista a fost desemnată primul Ambasador al Festivalului Tânăr de la Sibiu.

Margareta Pâslaru a sărbătorit luna trecută, pe 28 martie, 65 de ani de activitate neîntreruptă prin lansarea unui album – „Timpul nu moare – 65 de ani în showbiz”. Noul album conţine şapte piese noi, care arată versatilitatea artistei ca interpretă, precum şi unele dintre cele mai îndrăgite şlagăre lansate de-a lungul carierei.

Margareta Pâslaru, imagine din arhivă

Pe lângă sărbătorirea carierei Margaretei Pâslaru, care împlinește 80 de ani în luna iulie, albumul susţine şi o cauză nobilă. Toate încasările din vânzările de albume, precum şi din drepturile de autor vor fi direcţionate către Ambulanţa Monumentelor, un proiect non-profit care sprijină protejarea patrimoniului imobil din România. Ca referință, organizaţia „Monumentum” lucrează pentru a securiza şi conserva obiective importante de patrimoniu care se află într-o stare avansată de degradare sau pre-colaps.

Despre îndrăgita interpretă şi familia ei au circulat două poveşti şocante, dar totodată aberante, în timpul comunismului. Deşi presa nu scria despre astfel de lucruri în acea perioadă, totuşi, vorbele circulau fără voie din gură în gură, în ciuda stricteţii regimului comunist.

Astfel, una dintre bârfele care au circulat în toată ţara, pe vremea lui Ceaușescu a fost aceea că fata artistei ar fi orbit. Conform zvonurilor lansate, probabil, de către Securitate, Margareta ar fi vrut ca fiica ei să-i moştenească culoarea ochilor şi astfel, ar fi dorit ca fiica ei să facă o operaţie, în urma căreia a rămas oarbă.

Cea de-a doua minciună a fost despre soţul artistei, Gheorghe Sencovici, cum că s-ar fi spânzurat în podul casei. Într-un final, Margareta a primit viză să-şi urmeze soţul în SUA, iar în 1983 artista a părăsit ţara şi a revenit abia după Revoluţie.