27 dec. 2023 | 09:49

Răul de mașină, o problemă a trecutului. Ce a inventat o companie, cum te ajută

ACTUALITATE
Răul de mașină, o problemă a trecutului. Ce a inventat o companie, cum te ajută

ClearMotion a anunțat o investiție de 1 miliard de dolari pentru dezvoltarea unui șasiu futuristic menit să anuleze răul de mașină.

Vezi și: Piața auto europeană este în derivă: Dacia unul din puținii câștigători

Soluția tehnologică care schimbă tot ceea ce știai despre răul de mașină

Soluția tehnologică propusă ajustează vehiculul în funcție de drum, permițând mașinii să anuleze activ denivelările de pe drum.

Problema răului de mașină afectează unul din trei oameni, iar această soluție s-ar putea să vină în ajutor.

ClearMotion susține că poate elimina răul de mașină prin sistemul său de suspensie avansat. Acesta reduce mișcarea percepută de pasageri printr-o suspensie adaptivă, folosind motoare și senzori pentru a detecta condițiile drumului și pentru a menține cabina la aceeași înălțime, ceea ce a dus la reducerea răului de mașină pentru pasageri.

Inspirată de drumurile pline de gropi din Massachusetts, echipa din spatele ClearVision a realizat că modul în care funcționează mașinile în prezent nu este adecvat pentru viitor. Odată cu creșterea mașinilor autonome, se speră că vom avea mai mult timp pentru citit, scris sau alte activități în timpul călătoriilor.

Estimările McKinsey & Company sugerează că până în 2030 aproximativ o treime din mașini ar putea avea o astfel de formă de automatizare.

ClearVision speră că eliminând mișcarea mașinii va reduce răul de mașină chiar și pentru cei care lucrează în timpul călătoriilor.

Vezi și: Așa arată viitorul industriei auto. Nici nu te-ai fi gândit la asta în urmă cu 10 ani

Cum funcționează, de fapt

Pentru a reduce răul de mașină, ClearMotion înlocuiește amortizoarele tradiționale cu mici actuatoare cu acțiune rapidă care conduc roțile în sus și în jos. Sistemul activ reacționează la suprafața drumului în timp ce mașina se deplasează.

Această tehnologie reacționează activ la suprafața drumului pe măsură ce mașina se deplasează.

Soluția propusă de ClearMotion se bazează pe datele furnizate de senzorii mașinii pentru a anticipa suprafața drumului și a ajusta suspensia în consecință. De asemenea, folosește date colectate de la suprafețele drumurilor pentru a lua deciziile corecte în timp real.

Rezultatele preliminare indică o reducere de aproximativ 75% a vibrațiilor în scaunul șoferului pe drumuri standard în comparație cu cele mai bune mașini de referință de pe piață.

Vezi și: Industria auto merge din bine în foarte bine: Ce arată vânzările despre piața auto

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele