21 sept. 2023 | 13:07

Ratele la bănci, schimbate de la 1 octombrie: IRCC și ROBOR devin același lucru, e iar haos pe piață

ACTUALITATE
Ratele la bănci, schimbate de la 1 octombrie: IRCC și ROBOR devin același lucru, e iar haos pe piață

Toamna se numără dobânzile mari la bănci. Din luna octombrie, IRCC și ROBOR vor avea valori aproape similare fiind practic același lucru, deși pe hârtie avem doi indici diferiți în contractele de credit.

De la 1 octombrie, IRCC urmează să se scumpească din nou. Cu alte cuvinte, sute de mii de români ce au de rambursat credite cu dobândă variabilă calculată în funcție de IRCC se vor confrunta cu o scumpire a ratei lunare.

Din nefericire, IRCC și ROBOR cu greu vor fi deosebite, având valori aproape similare. Putem spune deci că românii care au decis să treacă de la ROBOR la IRCC n-au câștigat aproape nimic, poate doar câteva luni în care indicele din urmă a fost totuși ceva mai mic decât primul. În rest, de aici înainte, pare că intrăm din nou în iarnă cu dobânzi scăpate de sub control la credite.

Amintim că IRCC se aplică din oficiu pentru creditele noi, adică tot ce este contractat după luna mai a anului 2019. Pentru creditele anterioare se aplică ROBOR, însă oamenii pot opta și mulți au luat decizia de a trece la IRCC, hotărâre care este însă irevocabilă.

Valoarea IRCC aferentă trimestrului II din 2023 este de 5,96% pe an, în creștere cu 0,02% față de T1 (5,94%). Pe de altă parte, ROBOR la 3 luni are valoarea de 6,40% și pare destul de stabil în ultimele zile.

Problema este că și dacă se vor stabiliza la acest nivel indicii, tot va fi o situație extrem de dificilă pentru români, fiindcă valorile IRCC și ROBOR de la începutul lui 2022 nici nu se puteau compara cu cele actuale. IRCC era doar 1,17% , iar ROBOR la 3 luni numai 3,02% pe an.

Ținând cont de faptul că avem în derulare și o criză a inflației, adică prețuri mai mari la bunuri și servicii, e posibil ca mulți români să nu-și mai poată plăti creditele la bănci la final de an. Ce e de făcut?

Dacă te regăsești în situația în care efectiv nu mai poți plăti rata la bancă sau te îndrepți către un astfel de scenariu, soluția e să acționezi cât mai din timp și să cauți să ajungi la o înțelegere cu banca.

Ce faci dacă ajungi să nu mai poți plăti rata la bancă în această iarnă?

În calitate de simplu consumator, trebuie să știi că ai toate șansele de partea ta, în fața oricărei bănci din țară, dacă apelezi la ajutorul specialiștilor din cadrul CSALB – Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB). Aici, echipe de experți își vor pune întreaga expertiză în serviciul tău și te vor ajuta gratuit să discuți și să negociezi cu banca, astfel încât să-ți fie diminuată povara financiară.

„În primele șase luni din 2023 băncile au acceptat spre negociere 420 cereri trimise de consumatorii de servicii financiare către Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB). Apetitul de negociere al băncilor este cu 27% mai mare față de perioada similară din 2022, iar numărul negocierilor încheiate cu succes a crescut cu 30%.

Astfel, până în acest moment, în 340 de cazuri consumatorii au parcurs întregul proces de conciliere (depunere cerere, negociere, hotărâre finală – soluție acceptată de ambele părți), cu o treime mai mulți decât în perioada similară din 2022. Alți 290 de consumatori au ajuns la o înțelegere amiabilă direct cu băncile/IFN-urile, după ce au apelat la CSALB. Față de anul trecut, creșterea acestor înțelegeri directe este de 20%”, conform instituției.