06 oct. 2023 | 16:59

Răsturnare uluitoare în cazul Simona Halep. Suplimentul contamintat, oferit de echipa lui Patrick Mouratoglou, a fost produs de o firmă care nu mai există

SPORT
Răsturnare uluitoare în cazul Simona Halep. Suplimentul contamintat, oferit de echipa lui Patrick Mouratoglou, a fost produs de o firmă care nu mai există

Situația se complică foarte tare în cazul Simona Halep și în loc să primim răspunsuri apar tot mai multe semne de întrebare care pun într-o lumină nouă această situație. Firma care a produs suplimentul contaminat, pe care sportiva l-a primit de la echipa Patrick Mouratoglou, nu mai există. A dat faliment la doar trei săptămâni după ce jucătoarea de tenis a fost suspendată provizoriu pentru dopaj.

Simona Halep a primit un produs de contaminat de la o firmă care nu mai există

Încurcate sunt căile din cazul Simona Halep. Jucătoarea de tenis a susținut în fața judecătorilor de la tribunalul Sport Resolutions că a luat un supliment alimentar contaminat cu Roxadustat, la sugestia oamenilor din staff-ul ei, adus la recomandarea antrenorului Patrick Mouratoglou.

Sportiva a și indicat de unde a luat produsul Keto MCT: firma Quantum Nutrition deținută în Canada de frații John și Konstantinou „Kostas” Koveos. Doar că la audiere, John Koveos a declarat că firma lui nu fabrică acest colagen și acesta ar fi fost produs în fabrica Custom Food Packaging, cea care „a amestecat, a umplut, a sigilat și a ambalat”. Doar că ultima companie nu mai există, conform gsp.ro.

Sursa citată mai spune că falientul acestei firme a fost declarat pe 31 octombrie 2022, în timp ce Simona Halep a fost informată pe data de 7 octombrie că a fost suspendată provizoriu, pentru dopaj cu Roxadustat, de Agenția Internațională de Integritate în Tenis. Compania avea datorii la bănci de aproape jumătate de milion de dolari canadieni și nu a reușit să le achite.

Imagine de la ultimul meci jucat de Simona Halep, la US Open, pe 29 august 2022. Sursa FOTO Profimedia

Simona Halep, contaminată de un produs de la o firmă care se ocupa de împachetări

Avocații Simonei Halep au susținut că produsul Keto MCT este alcătuit din ingrediente aduse din China, al căror traseu nu este foarte clar identificat. Interesant este și faptul că la sediul companiei Custom Food Packaging, care a dat faliment, există încă un panou care spune că aceasta a oferit servicii de ambalare: „Partenerul dumneavoastră de ambalare full service”, acesta este sloganul cu care și-a îmbiat clienții.

John Koveos a mai spus că colagenul Keto MCT a fost produs în anul 2019 și că avea termen de valabilitate trei ani, ceea ce înseamnă că la Simona Halep a ajuns un produs contaminat, dar și cu termenul de valabilitate expirat.

Suplimentele nutritive, o mare problemă în Canada

După acest material rămân multe întrebări, iar una dintre ele este legată de staff-ul Simonei Halep care a ales să colaboreze cu o firmă mică, cu „o apariție meteorică”, așa cum a denumit-o avocatul ei, de unde a cumpărat un produs foarte ieftin. Și tocmai din Canada, unde chiar autoritățile recunosc faptul că sunt mari probleme cu aceste suplimente

„Suplimentele reprezintă o problemă în Canada atunci când vine vorba despre antidoping. Aici, suplimentele au parte de o legislație mult diferită de a medicamentelor. Din cauza acestui vid, de multe ori există posibilitatea ca produsele să fie contaminate cu substanțe interzise și asta duce la teste pozitive.

Suntem îngrijorați în privința suplimentelor și a lipsei de legislație. Mesajul nostru către sportivii canadieni este să evite suplimentele ținând cont de lipsa de legi care să controleze această piață”, a declarat Jeremy Luke, actualul președinte și CEO al Centrului Canadian de Etică în Sport, organizația care supraveghează programele antidoping.

Cele trei suplimente, cumpărate de la firma din Canada, au fost propuse de fizioterapeuta Candice Gohier, care a susținut că cele folosite de jucătoare „conțin prea mult zahăr”. Schimbarea a fost aprobată și de Frederic Lefebvre, directorul pe zona de pregătire fizică de la Academia Mouratoglou și fostul preparator fizic personal al Serenei Williams între 2015 și 2017.

Simona Halep a fost suspendată patru ani de tribunalul Sport Resolutions. Judecătorii au admis argumentul cu suplimentul contaminat, dar au spus că în corpul jucătoarei s-a găsit o cantitate foarte mare de Roxadustat ceea ce arată că jucătoarea a luat acest medicament și din altă sursă.

Un alt argument în favoarea suspendării au fost și iregularităților din pașaportul biologic, ceea ce duce cu gândul la operațiuni de „manipulare a sângelui”. Simona nu a pomenit în formularul doping din 29 august 2022 că a luat cele trei suplimente recomandate de fizioterapeuta Candice Gohier, ceea a fost văzut ca o încercare a ascunde adevărul

Jucătoarea va încerca să-și salveze cariera prin apelul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. În momentul în care a fost suspendată provizoriu se afla pe locul 9 WTA, dar ultimul meci l-a jucat în august 2022, așa că nu mai face parte din clasamentul WTA.