30 ian. 2023 | 09:22

Rămâi fără permis de conducere și așa este normal: soluția simplă pentru a reduce accidentele

ACTUALITATE
Rămâi fără permis de conducere și așa este normal: soluția simplă pentru a reduce accidentele

Odată cu înaintarea în vârstă și în funcție de alte afecțiuni de care ai putea să suferi, abilitățile cognitive s-ar putea să ți se diminueze și, în condiții ideale, ar trebui să-ți fie suspendat dreptul de a conduce pe drumurile publice. Legislația din România nu este însă foarte clare când vine vorba de acest subiect.

Japonia a introdus teste cognitive obligatorii pentru șoferii cu vârsta de peste 75 de ani. În cazul în care nu reușesc să treacă teste cu pricina, șoferii pierd dreptul de a conduce pe drumurile publice, rămân fără carnet de șoferi. În acest fel, autoritățile japoneze sunt optimiste că au redus semnificativ numărul accidentelor din țara soarelui răsare.

Șoferii în vârstă, șanse mai mari să piardă permisul de conducere

Dacă suferă de demență sau Alzheimer, chiar și într-un stadiu incipient al bolii, japonezii în vârstă nu mai pot să se afle la volanul unei mașini, din punct de vedere legal. Pentru a introduce un astfel de mecanism legislativ, autoritățile au efectuat un studiu în Japonia între iulie 2012 și decembrie 2019.

„Măsurile de siguranță trebuie consolidate și pentru bicicliștii și pietonii mai în vârstă”, spune autorul studiului, dr. Haruhiko Inada de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. „De asemenea, ar trebui să oferim persoanelor în vârstă îngrijirea necesară pentru a se fi pregătite atunci când nu li se mai reînnoiește permisul și trebuie să aleagă mijloace de transport alternative sigure”, a adăugat oficialul.

Un pic problematic este faptul că, după ce vârstnicilor le-a fost luat dreptul de a conduce din cauza problemelor cognitive, au crescut accidentele în rândul pietonilor și bicicliștilor, pentru că mulți dintre ei au ales varianta bicicletei. Statistic, au existat aproximativ 959 de accidente suplimentare care au implicat pietoni și bicicliști de ambele sexe, afectând în principal bărbații cu vârsta între 80 și 84 de ani și femeile de peste 80 de ani.

Ca referință, astfel de măsuri sunt foarte importante în Japonia, poate mai mult decât în alte colțuri ale lumii. Nu de alta, dar reprezintă țara cu cea mai îmbătrânită populație din lume.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele