10 ian. 2023 | 10:03

Rămâi fără permis de conducere, pe loc, îți pot ridica și mașina: schimbarea din codul rutier pe care trebuie să o știe toți șoferii

ACTUALITATE
Rămâi fără permis de conducere, pe loc, îți pot ridica și mașina: schimbarea din codul rutier pe care trebuie să o știe toți șoferii

Dacă ești șofer în România, cu siguranță această informație este pentru tine. Poți rămâne fără permis, dar și fără mașină, în anumite cazuri, dacă nu respecți aceste legi ale Codului Rutier.

Mai exact, șoferii români pot rămâne fără permisul de conducere, dar și fără certificatul de înmatriculare al autoturismului tău pentru un timp de șase luni, în cazul în care depășesc cu mai mult de 100 km/h viteza legală pe un anumit sector de drum.

Un nou proiect de lege ar putea da voie polițiștilor rutieri să-ți confiște mașina dacă ești sancționat și mai apoi prins că folosești mașina în perioada în care talonul este reținut.

Pragul de viteză, în vizorul senatorilor

Senatul dezbate proiectul de lege care ia în vizor pragul de viteză, acesta fiind la 100 km/h față de limita legală de pe acel sector de drum. În paralel, șoferii riscă să primească, de asemenea, amenzi cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei, dar și suspendarea dreptului de a mai conduce pentru o perioada de 180 de zile.

„Inițiativa este bună în sensul de a înăspri sancțiunile și de a descuraja comportamente pe care le-am văzut în ultimul timp, de a nesocoti nu numai legea, ci și viața altor participanți la trafic”, a declarat avocatul Artin Sarchizian.

Potrivit Codului Rutier (OUG nr. 195/2002), punctul-amendă este cel care se află la baza calculului amenzilor aplicate în trafic și reprezintă 10% din salariul minim brut.

Ultima dată când a reflectat exact această valoare a fost în 2017. Începând din 2018, în fiecare an, inclusiv în 2023, punctul-amendă a fost plafonat de Guvern prin diferite ordonanțe la valoarea din 2017, adică la suma de 145 de lei.

Proiectul pentru modificarea Codului Rutier a fost depus în Parlament. Va intra în vigoare abia după ce va trece prin Camera Deputaților și Senat. Următorul pas este să fie promulgat de Președintele Klaus Iohannis și, mai apoi, publicat în Monitorul Oficial.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele