Rămâi fără permis de conducere în România, peste noapte. Nici măcar nu trebuie să încalci legea, de ce ți se poate anula carnetul de șoferi
Un nou proiect legislativ aflat în dezbaterea Senatului își propune să introducă în legislația rutieră din România mai multe circumstanțe în care șoferilor români să le fie anulat permisul de conducere, chiar dacă nu au încălcat vreo lege.
Explicația are legătură cu faptul că zeci de persoane care primesc indemnizații de nevăzători și, în mod evident, au probleme grave de vedere, încă dețin în continuare un permis de conducere. Ce își propune noua lege este ca persoanele cu dizabilități certificate sau diverse tulburări psihice atestate să fie verificate, iar în anumite situații, să li se anuleze permisul auto.
Românii care vor rămâne fără dreptul de a conduce o mașină
Printre altele, documentul legislativ aflat în Senat, stabilește că, atunci când se definește termenul permanent de valabilitate a unui certificat de încadrare în grad de handicap, comisia de evaluare va trebui să verifice și dacă respectiva persoană are un permis auto valid. Dacă acest lucru se impune, va trebuie să solicite polițiștilor rutieri anularea lui.
În practică, proiectul de lege de la Senat vizează prin altele modificarea Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, astfel încât persoanelor cu dizabilități ce au încadrări incompatibile cu șofatul să li se poată anula permisul de conducere. Cu alte cuvinte, comisiile de evaluare a persoanelor adulte cu handicap vor avea obligații suplimentare. După cum se arată în proiect, comisia ”revocă sau înlocuiește măsura de protecție stabilită, în condițiile legii, dacă împrejurările care au determinat stabilirea acesteia s-au modificat, cum ar fi cazul în care în funcție de gradul de handicap al adultului, acesta beneficiază de permis auto valid”.
Cum ajungi să-ți pierzi carnetul de șoferi
În momentul în care este emis certificatul de handicap cu valabilitate nelimitată pentru cei cu afecțiuni ireversibile și care nu pot urma programe de recuperare, comisia de evaluare va verifica, printre altele, dacă persoanele pe numele cărora este emis certificatul au diverse categorii de permise auto valide, propunând Direcției Rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române anularea lor, dacă acest lucru se impune. În mod evident, nu orice formă de handicap implică pierderea abilității de a conduce în condiții optime.
Este important de reținut că se impun amenzi de până la 100.000 de lei comisiilor care nu vor respecta viitoarele reguli. Întregul mecanism detaliat mai sus se aplică în cazul depistării de tulburări psihice în urma unor evaluări a stării de sănătate mintală.
„Prezenta propunere legislativă vine în contextul în care se întâmplă o serie de evenimente rutiere provocate de către persoanele care au permis auto, dar sunt încadrate în diferite stadii de handicap sau diagnosticate cu o serie de boli psihice care demonstrează incapacitatea fizică de a conduce mijloace auto.
Ca exemplu putem menționa, ca studiu de caz, situaţia din cursul acestui an când, la nivelul județului Olt, zeci de persoane, care primesc indemnizații pentru nevăzători, deţin și permise de conducere”, subliniază inițiatorii măsurilor.