Rabla 2023 vine cu schimbări importante pe toate planurile: ce trebuie să știe șoferii despre Rabla Clasic, Rabla Plus și Rabla Local
Autoritățile române încurajează actualizarea parcului auto din România prin programele Rabla Clasic, Rabla Plus și, de curând, Rabla Local. Ca referință, acesta din urmă a fost anunțat încă de vara trecută, dar nu și-a făcut încă simțite efectele în piață.
Ministerul Mediului a făcut publice mai multe modificările aduse programelor Rabla, cât și introducerea unei noi variații a conceptului. Acesta din urmă este un program Rabla menit cumpărării de mașini electrice noi pentru firmele care dețin flote de mașini, o situație care nu era adresată în trecut. Schimbările pe 2023 din acest domeniu sunt incluse într-o notă dedicată Guvernului pe care o poți accesa integral la această adresă.
Ce se întâmplă cu programul Rabla în 2023
Conform datelor obținute de Avocatnet.ro, programele Rabla Clasic și Rabla Plus vor continua în 2023, bugetul din spatele inițiativelor fiind semnificativ mai mare decât în anii trecuți, aproximativ 560.000.000 de lei – pentru Rabla Clasic și 780.000.000 de lei – pentru Rabla Plus.
Ghidurile de finanțare ale celor două programe, conform Administrației Fondului pentru Mediu, vor veni cu câteva modificări pentru cele două programe, cele mai importante fiind următoarele:
- reducerea nivelului emisiilor pentru care se acordă prima de casare – maximum 155 g (acum e maximum 160 g);
- creșterea primei de casare la 9.000 lei, în cazul predării unui autovehicul uzat (acum e 6.000 de lei) și la 10.000 lei, în cazul predării a două autovehicule uzate (acum e 9.000 de lei);
- eliminarea condiției de a casa o rablă în schimbul achiziționării unui autovehicul nou – doar în cazul instituțiilor publice (modificare valabilă pentru ambele programe);
- stabilirea unei valori maxime de 75.000 de euro (TVA inclus) pentru achiziționarea unui autovehicul electric;
- majorarea valorii ecotichetului pentru instituții publice la 120.000 de lei pentru Rabla Plus.
După mai multe amânări pe parcursul anului trecut, în 2023, va debuta și Rabla Local, după aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2023 al AFM. Momentan, bugetul propus pentru respectiva inițiativă este de 240.000.000 de lei. Dacă este prima oară când auzi de acest program, merită să ai în vedere că este destinat persoanelor fizice cu mașini mai vechi de 15 ani. Respectivii vor primi pe mașină 3000 de lei de la Primărie, fără obligația de a folosi acei bani pentru achiziția unui nou autoturism. Pot să facă ce vor cu banii. “Prin derularea acestui program se preconizează casarea unui număr de 100.000 autovehicule uzate”, potrivit notei ministerului.