Putin și oficialii ruși nu sunt încântați de ce au obținut de la Xi Jinping. Influența Moscovei, subminată de China
Președintele chinez Xi Jinping a încheiat vizita la Kremlin, acesta fiind condus la mașină de omologul rus Vladimir Putin, alături de care a cinat în cele două seri. „Acum au loc schimbări așa cum nu au mai fost în ultimii 100 de ani. Iar noi suntem cei care promovăm aceste schimbări împreună”, i-a spus liderul de la Beijing bunului său prieten, cu ajutorul interpretului, atunci când i-a strâns mâna, la plecare. Cu toate acestea, Putin și oficialii săi nu par încântați de ce au obținut de la oaspetele lor.
Concluzii după întâlnirea lui Vladimir Putin cu Xi Jinping
„China este imparțială, promovează pacea și dialogul și este de partea justă a istoriei în conflictul din Ucraina”, a declarat Xi Jinping la Kremlin.
Într-o interpretare la cald, analiștii consideră că afirmația liderului chinez este un atac la adresa Occidentului, care furnizează arme Ucrainei. Iar dacă ne luăm după fețele gazdelor, de la Vladimir Putin, la Serghei Lavrov sau Șoigu, oficialii ruși nu par încântați de ce au obținut de la China. În opinia comentatorilor din vest, summitul de la Kremlin pare să pecetluiască soarta Rusiei de vasal al chinezilor.
În timp ce prima zi a vizitei lui Xi a fost informală, ca între „prieteni dragi”, marți, Vladimir Putin l-a primit pe omologul chinez la Kremlin cu tot fastul. Cei doi președinți au ieșit în același timp pe ușile aurite ale imensei săli de primiri din vechiul palat al țarilor ruși, sincronizându-și pașii până în mijlocul încăperii, unde și-au strâns mâinile și au rămas umăr la umăr pentru intonarea imnurilor naționale.
Flancați de oficiali de rang înalt din ambele țări, Xi și Putin s-au așezat apoi la masa discuțiilor. La sfârșitul negocierilor, aceștia au semnat mai multe acorduri menite să aprofundeze cooperarea economică și parteneriatul strategic dintre cele două țări.
Influența Rusiei în Asia Centrală, subminată de China
Analiștii politici se așteaptă ca Beijingul să-și fi luat angajamentul de a cumpăra mai mult petrol și gaze din Rusia. Cu ocazia vizitei, China a dat impresia că vrea să submineze influența Moscovei în Asia Centrală, invitându-i pe liderii din foste republici sovietice din Asia Centrală pentru un summit. Este vorba de state care fac parte din „Noile Drumuri ale Mătăsii”, un proiect gigant de infrastructuri rutiere, feroviare şi portuare iniţiat de Republica Populară Chineză.
Ulterior, cei doi aliați au făcut declarații de presă, moment în care chipurile gazdelor nu trădau pic de satisfacție, semn că negocierile n-au mers chiar conform speranțelor rușilor. Discuțiile de marți au urmat întâlnirii de luni, când Vladimir Putin și Xi Jinping au stat de vorbă mai bine de patru ore și jumătate despre Ucraina.
„Evident, au avut un schimb amplu de opinii, o conversație cât se poate de serioasă, chiar dacă a fost în cadru informal”, a dezvăluit Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Reacția SUA și replica Beijingului
Pe de altă parte, SUA consideră că vizita președintelui Xi la Moscova arată intenția Chinei de a oferi „acoperire diplomatică atrocităților comise de Rusia în Ucraina”, în loc să le condamne.
„Lumea nu ar trebui să fie păcălită de nicio mișcare tactică a Rusiei, susținută de China sau de orice altă țară, pentru a îngheța războiul în propriile sale condiții. Să ceri o încetare a focului care nu include și retragerea forțelor ruse de pe teritoriul ucrainean, ar însemna, efectiv, să susții o ratificare a cuceririlor (teritoriale) ruse”, a transmis Anthony Blinken, secretar de stat al Statelor Unite ale Americii.
În replică, Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a explicat că Beijing „nu este nici creator, nici parte în criza din Ucraina și nici n-a furnizat arme vreuneia dintre tabere. Și SUA nu sunt în poziția de a arată cu degetul către China”.