01 feb. 2023 | 22:34

Putin este disperat, nou ordin pentru armata rusă. Ce trebuie să facă împotriva Ucrainei, deși o atacă de aproape un an

ULTIMA ORĂ
Putin este disperat, nou ordin pentru armata rusă. Ce trebuie să facă împotriva Ucrainei, deși o atacă de aproape un an

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat, miercuri, armatei sale să pună capăt bombardamentelor asupra regiunilor ruseşti dinspre teritoriul ucrainean, despre care a spus că au lăsat mulţi oameni fără adăpost sau energie electrică. Liderul de la Kremlin a făcut acest anunț la o reuniune guvernamentală cu privire la refacerea locuinţelor şi infrastructurii distruse în regiunile din sud-vestul țării, de la graniţa cu Ucraina.

Putin a cerut armatei să oprească bombardamentele Ucrainei asupra regiunilor ruseşti

Vladimir Putin a declarat, miercuri, că armata rusă trebuie să oprească bombardarea regiunilor rusești de pe teritoriul ucrainean, despre care a spus că a lăsat mulți oameni fără adăpost sau curent electric.

„Desigur, sarcina prioritară este de a elimina chiar posibilitatea de bombardamente. Dar aceasta este treaba departamentului militar”, a precizat Putin.

Kievul nu revendică responsabilitatea pentru atacuri care lovesc interiorul teritoriului rus, dar le-a descris drept „karma” pentru invazia Moscovei, care a distrus oraşe ucrainene şi a vizat sistematic infrastructura energetică a ţării, lăsând populația frecvent fără electricitate şi apă în mijlocul iernii.

Președintele rus se plânge de probleme „foarte acute”

În discursul său, Putin a citat regiunile ruseşti Belgorod, Briansk şi Kursk, dar şi Crimeea (anexată în 2014) ca zone unde locuinţele au fost avariate sau distruse. Oamenii se confruntă cu probleme „foarte acute” şi este nevoie de reparaţii şi compensaţii, a transmis președintele Rusiei.

„Mulţi oameni s-au trezit într-o situaţie dificilă, şi-au pierdut casele, au fost obligaţi să se mute la rude sau în locuri de reşedinţă temporare, s-au confruntat cu întreruperi în furnizarea apei, căldurii şi electricităţii”, a susținut șeful Kremlinului.

Potrivit Reuters, comentariile lui Vladimir Putin semnalează frustrarea Moscovei la frecvenţa atacurilor în sudul Rusiei, care au inclus lovituri asupra unor obiective precum instalații de energie electrică şi depozite pentru arme şi combustibil.

Ce mare putere economică învață din războiul lui Putin în Ucraina

Marți, 31 ianuarie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că Beijingul urmărește îndeaproape războiul Rusiei în Ucraina și învață lecții care ar putea influența deciziile viitoare, acesta subliniind inclusiv amenințările la adresa Taiwanului.

„Dacă președintele Putin câștigă în Ucraina, acest lucru ar transmite un mesaj că regimurile autoritare își pot atinge obiectivele prin forța brută. Acest lucru este periculos”, a spus Stoltenberg la o conferință de presă comună cu premierul nipon Fumio Kishida. „Ceea ce se întâmplă astăzi în Europa s-ar putea întâmpla mâine în Asia de Est”, a explicat el.

Invazia rusă a declanșat temeri în Japonia că Republica Populară Chineză ar putea fi încurajată să facă ceva similar cu Taiwanul, o mișcare pe care Tokyo o consideră un atentat la propria securitate.