Putin confirmă transferul de arme nucleare în Belarus: „De ce ar trebui să amenințăm întreaga lume?”
Rusia a amplasat deja un prim lot de arme nucleare tactice în Belarus, afirmă Vladimir Putin. Președintele Rusiei a declarat în cadrul unui forum că acestea vor fi folosite doar dacă teritoriul sau statul rus este amenințat.
Arme nucleare, plasată în Belarus de Putin. Care este scopul
Guvernul american spune că nu există niciun indiciu că Kremlinul intenționează să folosească arme nucleare pentru a ataca Ucraina.
„Nu vedem niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară”, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, după comentariile lui Putin.
Belarus este un aliat cheie al Rusiei și a servit drept rampă de lansare pentru invazia pe scară largă a dlui Putin în Ucraina în februarie anul trecut.
Putin a declarat că transferul focoaselor nucleare tactice va fi finalizat până la sfârșitul verii.
Răspunzând la întrebări după un discurs susținut la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, președintele Rusiei a declarat că această mișcare are ca scop „izolarea” și pentru a reaminti oricui „se gândește să ne provoace o înfrângere strategică”.
Întrebat de moderatorul forumului despre posibilitatea de a folosi aceste arme, el a răspuns:
„De ce ar trebui să amenințăm întreaga lume? Am spus deja că este posibilă utilizarea unor măsuri extreme în cazul în care există un pericol pentru statalitatea rusă”.
Armele nucleare tactice sunt focoase nucleare de mici dimensiuni și sisteme de lansare destinate utilizării pe câmpul de luptă sau pentru o lovitură limitată. Ele sunt concepute pentru a distruge ținte inamice într-o anumită zonă fără a provoca precipitații radioactive pe scară largă.
Cele mai mici arme nucleare tactice pot fi de o kilotonă sau mai puțin (producând echivalentul a o mie de tone de exploziv TNT). Cele mai mari pot fi de până la 100 de kilotone. Prin comparație, bomba atomică lansată de SUA asupra Hiroshimei în 1945 a avut 15 kilotone.
Ar putea Rusia să folosească arme nucleare tactice?
Liderul rus urmează să se întâlnească la Sankt Petersburg cu liderii africani, după ce aceștia au vizitat vineri Kievul, în cadrul unei inițiative de pace pe care o prezintă celor două țări.
Totuși, în timp ce se aflau în oraș, acesta a fost atacat cu rachete rusești.
Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a făcut apel la detensionare de ambele părți și la negocieri pentru pace, scrie BBC.
„Am venit aici să ascultăm și să recunoaștem prin ce a trecut poporul ucrainean”, a spus el.
Însă președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că, în loc să facă deschideri diplomatice către Rusia, aceasta ar trebui să fie înghețată pe cale diplomatică pentru a trimite un mesaj că comunitatea internațională condamnă invazia sa.
Kievul nu va intra în negocieri cu Moscova atât timp cât aceasta ocupă în continuare teritoriul ucrainean, a declarat Zelenski.
„Drumul spre pace nu este unul ușor’, a declarat președintele Cyril Ramaphosa în Ucraina
De asemenea, Putin și-a repetat afirmația că Ucraina nu are nicio șansă de reușită în contraofensiva sa în curs de desfășurare.
Armata ucraineană a rămas fără propriul echipament militar și în curând va folosi doar echipamente donate de Occident, a spus el.
„Nu poți lupta mult timp în felul acesta”, a spus el, avertizând că orice avion de luptă american F16 dat Ucrainei „va arde, fără îndoială”.