21 iun. 2023 | 17:03

Greva magistraților. De azi se judecă doar cazurile urgente. Ministrul Justiției spune că merge mai departe cu reforma pensiilor speciale

ULTIMA ORĂ
Greva magistraților. De azi se judecă doar cazurile urgente. Ministrul Justiției spune că merge mai departe cu reforma pensiilor speciale

Procurorii din parchetele de pe lângă Tribunalul București și judecătoriile de sector au anunțat, marți, că își suspendă activitatea pe termen nelimitat, fiind nemulțumiți de creșterea vârstei de pensionare, dar și de modalitatea de adoptare a modificărilor lipsite de transparență, în lipsa oricărei consultări cu sistemul judiciar. Astfel de proteste mai sunt anunțate și în Alba, Arad sau Prahova. O reacție a venit și din partea Alinei Gorghiu, noul ministru al Justiției.

Ministrul Justiției merge mai departe cu reforma pensiilor speciale

Update ora 21 iunie, ora 17:08: Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat miercuri că reforma pensiilor speciale va continua, fiind un jalon din PNRR.

”Vă garantez că vom găsi soluţia echilibrată, astfel încât să avem această reglementare a pensiilor de serviciu odată pentru totdeauna tranşată. Legiferarea porneşte de la principiul care a revoltat întreaga societate şi anume că nicio pensie de serviciu nu poate să depăşească venitul obţinut în cursul perioadei de cotizare.

Pe scurt, nicio pensie nu poate să fie mai mare decât salariul”, a declarat Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei, într-o intervenţie la Antena 3.

Reacția vine în contextul în care magistrații protestează față de reforma pensiilor speciale.

”O parte este legată de etapizare, într-adevăr vârsta de pensionare poate fi o problemă pe care o contestă, în continuare, magistraţii, însă discuţiile au fost în parametrii pe care vi-i spun acum, şi anume nicio pensie nu poate să depăşească salariul, nu se vor crea noi categorii de pensii speciale iar pensiile speciale se vor calcula pe baza principiului contributivităţii”, a mai spus ministrul Justiției.

Reacția avocaților, despre efectele protestelor

Update 21 iunie ora 11:48: Uniunea Națională a Barourilor din România a transmis, miercuri, în contextul grevei magistraților că ”dialogul instituțional este esențial pentru evitarea unui blocaj sistemic”.

„Corpul profesional al avocaților din România cunoaște foarte bine că impredictibilitatea legislativă, subfinanțarea, schemele reduse de personal, supraaglomerarea instanțelor, durata procedurilor judiciare reprezintă tot atâtea cauze care perturbă funcționarea eficientă și independentă a justiției, afectând în mod direct interesele cetățenilor, precum și activitatea tuturor partenerilor sistemului judiciar.

În numele avocaților din România, parteneri indispensabili ai justiției, U.N.B.R. își exprimă deplina disponibilitate, în limitele competențelor conferite prin lege, de a se implica în rezolvarea problemelor cu care sistemul judiciar se confruntă în prezent, inclusiv cele cu privire la asigurarea personalului de specialitate, în vederea evitării blocajelor în justiție și a afectării drepturilor fundamentale ale cetățenilor”, se arată în comunicatul transmis, miercuri, de Uniunea Națională a Barourilor din România.

 

Guvernul, discuții cu CSM

Update ora 15:52: Proteste au loc și în Brașov.

„La data de 20 iunie 2023, ora 11:00, s-a întrunit Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, convocată de prim-procurorul acestei unităţi de parchet la solicitarea unei treimi din numărul procurorilor, în temeiul art. 123 alin. 4 din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor, aprobat prin Hotărârea nr. 947/2019 a Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, având în vedere îngrijorările determinate de demersul legislativ referitor la modificarea şi completarea unor acte normative care afectează statutul magistraţilor”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov transmis Playtech.ro.

Care sunt principalele nemulțumiri

  • lipsa de respect a reprezentanţilor puterilor executive şi legislative faţă de magistraţi, ca reprezentanţi ai puterii judecătoreşti, care nu sunt cooptaţi în discuţiile privitoare la noile, neaşteptatele şi, în anumite privinţe, revoltătoarele propuneri de modificare la statutul magistraţilor;
  • lipsa de previzibilitate a carierei magistraţilor aflaţi în activitate, întrucât actualul statut este foarte recent;

lipsa de transparenţă în activitatea legislativă, deoarece propunerile de modificare ne-au fost făcute cunoscute numai prin canale neoficiale şi prin presă.

Update ora 13:23: Premierul Marcel Ciolacu, ministrul Justiţiei Alina Gorghiu şi Nicolae Ciucă, președintele Senatului și liderul PNL, discută marţi cu membrii conducerii CSM, au confirmat surse politice pentru Playtech.ro. Discuțiile au loc după ce magistrații au anunțat proteste.

Proteste în Justiție. Principalele nemulțumiri

Știrea inițială: Mai multe instanțe și parchete din țară au anunțat, marți, că își suspendă activitatea, iar principala nemulțumire este modificarea condițiilor de acordare a pensiei de serviciu.

„ În ciuda deschiderii permanente la dialog pe care reprezentanții sistemului judiciar au arătat-o în toată această perioadă, ținând seama de faptul că punctele de vedere exprimate de sistemul judiciar și de către asociațiile profesionale au fost ignorate complet în procesul legislativ, admițând că sistemul actual de pensionare necesită ajustări (spre exemplu, pensia de serviciu nu ar trebui să depășească cuantumul salariului net), procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București și al parchetelor de pe lângă judecătoriile de sector înțeleg să adopte, ca formă de protest, suspendarea pe perioadă nelimitată a activității, cu excepția unor cauze considerate urgente”, potrivit unui comunicat de presă.

  • Magistrații își întrerup activitatea, dar cauzele care prezintă urgență vor fi soluționate.

Este vorba despre măsurile preventive în materie penală, cauzele prevăzute la art. 138 Cod procedură penală, percheziţiile domiciliare şi cauzele urgente în materie civilă lato sensu (ordonanţe preşedinţiale vizând minorii, măsura plasamentului de urgenţă, ordine de protecţie, răpirile internaţionale de minori, suspendări provizorii de executare), grevă (acțiune în constatarea nelegalității grevei, acțiune în suspendarea grevei).

Proteste în mai multe parchete din țară

Și procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti reclamă „comportamentul neloial al puterii legislative şi executive faţă de principiile ce guvernează activitatea magistraţilor procurori”.

Aceştia susţin că propunerile de modificare ale Legii nr. 303/2022, afectează grav drepturile şi interesele legale, atât ale procurorilor, cât şi ale cetăţenilor, precum şi stabilitatea şi statutul magistraţilor procurori.

În acest context, procurorii de la PCA Ploieşti anunţă ca măsuri de protest, suspendarea pe termen nelimitat a activităţii de relaţii cu publicul, a activităţilor de urmărire penală care nu au caracter de urgenţă, precum şi participarea procurorilor doar în şedinţele de judecată care impun urgenţă.

Proteste sunt și în Alba, Dâmbovița sau Arad.

Reacția ministrului Justiției

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu (PNL), a transmis că respectă dreptul magistraților la liberă exprimare, însă dialogul este soluția rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar, nu protestul. 

„Principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral. Societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu. 

Proiectul privind pensiile de serviciu reprezintă un jalon din cadrul PNRR,  a cărui atingere intră în responsabilitatea Ministerului Muncii, ca minister de linie.

Prin urmare, analiza de oportunitate, armonizarea prevederilor proiectului pentru toate categoriile profesionale, consultările cu reprezentanții profesiilor vizate (inclusiv cele din domeniul justiției) sunt pași prealabili parcurși de Ministerul Muncii în vederea obținerii unei soluții agregate și materializate în proiectul de lege menționat”, a transmis ministrul Justiției.