Programul ”Cornul și Laptele”, modificat pentru noul an școlar. Ce vor primi elevii
Programul ”Cornul și Laptele” a fost modificat pentru noul an școlar. Noua variantă aprobată de Guvern prevede distribuirea gratuită de fructe, legume, lapte, produse lactate şi produse de panificaţie pentru preşcolari şi elevi, precum și o serie de activități educative.
Modificările programului ”Cornul și laptele”
Guvernul a aprobat în șeința de joi noua variantă a programului ”Cornul și Laptele”. Acesta are ca scop să promoveze o alimentaţie sănătoasă, precum și să stimuleze consumul de produse locale în rândul copiilor.
Noutatea programului pentru anul şcolar ce va începe în curând este că vor fi distribuite mai multe porţii de lapte şi produse lactate decât în anii precedenţi. În plus, vor fi oferite produse potrivite pentru elevii care au intoleranță la gluten, lactoză sau la alte ingrediente.
Programul se bazează nu doar pe distribuția alimentelor, ci și pe educație. Astfel, acesta include activități diverse ce au ca scop familiarizarea copiilor cu originea şi beneficiile fructelor, legumelor, laptelui şi produselor lactate.
Printre aceste activități se numără: vizite la ferme, stațiuni de cercetare, expoziții, târguri, concursuri tematice, degustare, grădinărit la nivelul şcolii, zile tematice dedicate consumului de fructe, legume, lapte şi produse lactate, materiale didactice și educative.
Bugetul programului ”Cornul și Laptele”
Pentru anul şcolar 2023 – 2024, bugetul programului ”Cornul și Laptele” este de 742.617.252 de lei. Din această sumă, 86.525.308 lei reprezintă ajutor financiar din partea Uniunii Europene, iar restul reprezintă ajutor financiar naţional.
De programul ”Cornul și Laptele” vor beneficia 1.880.615 preşcolari şi elevi care vor primi pe parcursul săptămânii câte două porţii de fructe şi/sau legume, trei porţii de lapte, două porţii de produse lactate şi cinci porţii de produse de panificaţie, în limita unei valori zilnice.
Programul pentru şcoli al României este parte integrantă a Programului pentru şcoli al Uniunii Europene. Obiectivele sunt îmbunătățirea stării de sănătate și a bunăstării copiilor și contribuirea la dezvoltarea durabilă a sectorului agricol.