Procurorul general al Bulgariei a fost demis. Președintele va semna decretul
Procurorul general al Bulgariei, Ivan Geshev, a declarat pe 15 mai că nu va ceda presiunilor și nu va demisiona, acuzând politicienii că se amestecă în activitatea procuraturii. Luni, 12 iunie, acesta a fost demis.
Procurorul general bulgar, demis din funcție
Update 13 iunie, ora 10.55: Bulgaria a luat măsuri pentru a-l demite pe procurorul general al țării, o figură controversată care se confruntă de ani de zile cu acuzații de imixtiune politică și legături cu crima organizată.
Moțiunea de demitere a lui Ivan Geshev mai trebuie să fie aprobată de președintele Rumen Radev. Consiliul Judiciar Suprem al Bulgariei, organismul care examinează magistrații, a votat luni pentru demiterea procurorului pentru că a subminat prestigiul sistemului judiciar, numindu-i luna trecută pe legislatori „gunoi politic”.
GERB a postat pe Facebook că demiterea procurorului general de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), luni, a fost un pas pe calea reformei judiciare, în interesul public al justiției și al statului de drept.
Procurorul general Ivan Geshev a fost demis pentru că a subminat prestigiul sistemului judiciar. El a fost ales pentru un mandat de șapte ani în 2020.
Pentru a intra în vigoare, decizia CSM de demitere anticipată a acestuia are nevoie de un decret prezidențial.
Procurorul general al Bulgariei are de gând să își continue mandatul până la final
Update 26 mai, ora 9.30. Joi, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis spre examinare propunerea de revocare din funcție a procurorului-șef, acuzat de prejudicierea gravă a prestigiului sistemului judiciar.
Ivan Geshev a fost desemnat de către adjunctul său Borislav Sarafov drept autorul înregistrării ilegale a conversației sale cu membrul Colegiului procurorului Yordan Stoev. În plus, Geshev este acuzat de interferență ilegală în ancheta privind explozia din apropierea limuzinei sale blindate.
Procurorul-șef neagă toate acuzațiile, susținând că a primit înregistrarea de la o angajată a procuraturii și că se afla în concediu în momentul exploziei. Prin urmare, nu avea cum să intervină în anchetă.
Consiliul Judiciar nu a acceptat afirmațiile sale și a decis să înceapă procedura care ar putea duce la demiterea lui Ivan Geshev. A fost obținută o majoritate de 14 voturi „pentru”, iar trei membri ai Consiliului Judiciar au continuat să îl susțină pe Geshev și au fost „împotrivă”.
Această majoritate va fi suficientă pentru demiterea procurorului-șef, dar numai după adoptarea reformei judiciare, care este în prezent examinată de Adunarea Națională.
Știre inițială:
Geshev a rupt în mod demonstrativ ceea ce a spus că este scrisoarea sa de demisie în timpul unei conferințe de presă și a spus în mod repetat că intenționează să rămână în funcție pentru întregul mandat de șapte ani. El a depus jurământul în funcția de procuror general în decembrie 2019.
O moțiune de demitere a lui Geshev din funcția de procuror general al Bulgariei a fost depusă săptămâna trecută în Consiliul Judiciar Suprem (CSM), dar acesta a susținut că semnatarii au fost presați să facă acest lucru.
Anterior, CSJ a respins de două ori moțiunile de demitere a lui Geshev, depuse de miniștrii justiției din guverne separate, dar ultima moțiune vine pe fondul unui sprijin politic larg pentru demiterea lui Geshev.
Geshev sugerează că Borissov stă în spatele presiunilor privind demisia
Geshev însuși a făcut aluzie în mod repetat la faptul că fostul prim-ministru Boiko Borissov se află în spatele presiunilor politice pentru a-l demite din funcție, afirmând că „campania mediatică” împotriva sa a început după ce a refuzat să demisioneze în schimbul numirii în funcția de ambasador.
Vorbind cu reporterii mai târziu în cursul zilei, Borissov a negat acuzațiile, spunând că nu a fost în măsură să ofere posturi de ambasador și a întrebat de ce Geshev se concentrează asupra partidului lui Borissov, GERB, în criticile sale.
Geshev l-a acuzat, de asemenea, pe unul dintre deputații săi, Borislav Sarafov, care s-a distanțat de procurorul general în ultima săptămână, ca fiind unul dintre principalii promotori ai tentativei de înlăturare a lui Geshev din funcție.
El a declarat că se așteaptă ca Sarafov să își prezinte demisia din funcția de șef al Serviciului Național de Investigații, ceea ce îl face procuror general adjunct din oficiu, în caz contrar Geshev va depune o moțiune de demitere a sa la CSM.