09 feb. 2023 | 12:39

UPDATE Probleme cu salariile bugetarilor, în februarie: de ce ar putea întârzia leafa angajaților din Educație

ACTUALITATE
UPDATE Probleme cu salariile bugetarilor, în februarie: de ce ar putea întârzia leafa angajaților din Educație

Aproximativ 300.000 de români lucrează în Educație, iar mulți dintre ei au rate la bancă, facturi de plătit, copii de crescut și nu numai. Cu toate acestea, în luna februarie, sunt șanse mari să aibă probleme cu banii, după cum atrag atenția sindicaliștii.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret” solicită Ministerului Educaţiei să explice de ce, nici până la ora actuală, kit-ul de actualizare a programului de calcul al salariilor Edusal nu a fost trimis în teritoriu şi cine se face vinovat pentru această situaţie, informează Agerpres. Problema este că persoanele responsabile de salarizare depind de respectiva aplicație pentru calcula și, implicit, vira, lefurile angajaților din unitățile de învățământ.

Ce se întâmplă cu salariile din Educație

„Este inadmisibil ca până astăzi, 8 februarie, unităţilor de învăţământ să nu li se livreze programul de salarizare. Din informaţiile primite, secretarele şi contabilele spun că este puţin probabil să reuşească să facă toate calculele pentru ca salariile să fie plătite la timp, pe 14 februarie, aşa cum prevede legea. Aceasta deoarece, aproape de fiecare dată, prima versiune transmisă avea erori. Nu ne interesează că Ministerul Educaţiei a fost în negocieri pentru prelungirea contractului cu firma care livrează programul, ne interesează doar ca angajaţii din sistem să-şi ia salariile la timp. Cei mai mulţi dintre salariaţi au împrumuturi, facturi de plată şi alte cheltuieli, iar această întârziere le creează probleme în relaţia cu terţii”, menționează cele două federații în comunicatul de presă.

Pentru ca imaginea completă a problemei să fie disponibilă publicului larg, sindicaliștii speră ca Ministerul Educației să publice contractul din spatele softului de salarizare Edusal și să precizeze cât a plătit în ultimii 10 ani firmei din spate. În condiții ideale, tot ei speră ca Ministerul Educației să-și dezvolte propriul soft pentru calculul și plata salariilor, ca astfel de întârzieri să nu se mai întâmple pe viitor.

„În plus, solicităm ca persoanele care se fac responsabile pentru această întârziere să fie trase la răspundere”, subliniază sindicaliştii din Educaţie. ”De fiecare dată, colegii din unităţile de învăţământ, care se ocupă de plata salariilor, sunt obligaţi să stea peste program sau să lucreze de acasă, în timpul liber. Cu toate acestea, orele suplimentare nu sunt plătite”, se mai precizează în comunicatul transmis de cele două federaţii semnate de preşedinţii FSLI şi FSE “Spiru Haret” Simion Hăncescu şi Marius Ovidiu Nistor.

Update: A fost livrată noua versiune a software-ului de salarii către unitățile de învățământ.

„În cursul serii de ieri, a fost livrat, în unităţile de învăţământ preuniversitar, kitul Edusal. În această dimineaţă, va avea loc o şedinţă cu reprezentanţii inspectoratelor şcolare (vor participa inspectorul şcolar general/ un inspector şcolar general adjunct, şefii departamentelor Contabilitate şi Salarizare de la nivelul inspectoratelor şcolare) pe tema actualizărilor”, a transmis Ministerul Educaţiei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele