24 mai 2023 | 18:17

Prețurile alimentelor sunt „îngrijorător de mari”. Zahărul și laptele au ajuns la prețuri record

ULTIMA ORĂ
Prețurile alimentelor sunt

Prețurile alimentelor în Marea Britanie au continuat să crească în aprilie în cel mai rapid ritm din ultimii 45 de ani, cu o creștere bruscă a prețurilor la alimente de bază precum zahărul, laptele și pastele.

Creștere enormă la prețurile alimentelor

Rata de creștere a prețurilor la alimente a încetinit ușor în anul până în aprilie, dar, cu 19,1%, este aproape de nivelul record.

Acest lucru se întâmplă în condițiile în care rata globală a inflației în Marea Britanie a scăzut brusc.

Cu toate acestea, nu a scăzut atât de mult pe cât se aștepta, iar cancelarul a declarat că prețurile alimentelor au rămas „îngrijorător de ridicate”.

Inflația este o măsură a costului vieții și, pentru a o calcula, Oficiul Național de Statistică (ONS) ține evidența prețurilor a sute de produse de uz zilnic, cunoscute sub numele de „coș de bunuri”.

Rata a crescut vertiginos în ultimele 18 luni, pe măsură ce prețurile la alimente și energie au crescut vertiginos, lăsând multe gospodării în dificultate.

Inflația a fost de 8,7% în anul până în aprilie – în scădere față de 10,1% în martie, dar peste cifra de 8,2% așteptată.

Cu toate acestea, nu înseamnă că prețurile scad, ci doar că acestea cresc mai puțin rapid.

De ce scade inflația, dar prețurile continuă să crească

Inflația a scăzut datorită faptului că majorările prețurilor la energie încetinesc față de creșterile extreme înregistrate în urmă cu un an, imediat după ce Rusia, un important producător de petrol și gaze, a invadat Ucraina și a fost lovită de sancțiuni.

Ucraina este, de asemenea, un mare producător de cereale și floarea-soarelui, care sunt folosite în orice, de la pâine la ulei și hrană pentru animale. Prețurile alimentelor au crescut deoarece războiul a perturbat transporturile Ucrainei.

Vremea extremă a afectat, de asemenea, culturile, inclusiv sfecla folosită pentru fabricarea zahărului, precum și unele legume.

Cu toate acestea, în timp ce prețul alimentelor continuă să crească la rate aproape record, prețurile alimentelor de bază, cum ar fi pâinea, cerealele, peștele, laptele și ouăle, cresc ceva mai puțin rapid.

„Dacă vă uitați la prețurile cu care se confruntă întreprinderile și la cât plătesc pentru materialele alimentare interne, acestea au scăzut de la peste 15% pe an luna trecută la sub 10% luna aceasta”, a declarat economistul șef al ONS, Grant Fitzner.

Prețurile pe care companiile le plătesc pentru alimentele importate au scăzut, de asemenea, „considerabil”.

Cu toate acestea, a spus el: „Bineînțeles, acestea nu se reflectă încă pe rafturile supermarketurilor„.

Comercianții cu amănuntul susțin că scăderea prețurilor angro are nevoie de timp pentru a se filtra pe rafturile supermarketurilor din cauza contractelor pe termen lung pe care le semnează de obicei cu producătorii de alimente.