11 iun. 2023 | 12:18

Președintele Qatar Islamic Bank, șeicul Jassim, face ultima ofertă de cumpărare a clubului de fotbal Manchester United

ACTUALITATE
Președintele Qatar Islamic Bank, șeicul Jassim, face ultima ofertă de cumpărare a clubului de fotbal Manchester United

Șeicul Jassim bin Hamad Al Thani a făcut o a cincea ofertă de cumpărare a lui Manchester United la începutul acestei săptămâni, spun surse apropiate bancherului din Qatar. Aceasta va fi ultima ofertă a șeicului Jassim, iar după ziua de vineri nu se va mai implica în acest proces.

Oferta vizează 100% din club, va șterge datoriile lui United și are un fond separat pentru club și comunitatea locală. Grupul Ineos al lui Sir Jim Ratcliffe este cealaltă parte principală care încearcă să cumpere clubul din Premier League.

Luptă acerbă pentru achiziționarea clubului de fotbal Manchester United

Cifrele arătau că United datora 969,6 milioane de lire sterline printr-o combinație de datorii brute, împrumuturi bancare și taxe de transfer restante cu plățile aferente.

Cu toate acestea interesul pentru club este unul mare. Unul dintre ofertanți fiind chiar Șeicul Jassim Bin Hamad Al Thani. Acesta face parte din familia regală care deține o avere netă colectivă estimată la aproximativ 335 de miliarde de dolari. Șeicul Jassim este cel de-al treilea fiu al fostului emir al Qatarului, Hamad bin Khalifa Al Thani. A fost educat la Academia Militară Regală Sandhurst. A urmat cursurile Colegiului Internațional și ale Școlii Sherborne din Dorset.

Se estimează că șeful familiei regale – șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, are o avere de aproximativ 2 miliarde de dolari.

Familia Glazer, care deține în prezent clubul, a anunțat în noiembrie că ia în considerare vânzarea Manchester United în timp ce „explorează alternative strategice”, potrivit BBC.

Deși nu a existat niciun răspuns din partea familiei Glazer de la ultimul termen limită al ofertei, pe 28 aprilie, în luna mai a crescut încrederea în tabăra Ineos că eforturile lor de a cumpăra United vor avea succes.

Se înțelege că una dintre sugestiile lui Ratcliffe a fost să reducă procentul din United pe care dorea să îl cumpere, de la 69% inițial pentru toate participațiile Glazer la puțin peste 50%, ceea ce ar permite copreședinților Joel și Avram Glazer să păstreze o anumită implicare.

Viitoarea destinație a celebrului club britanic, încă incertă

Cu toate acestea, nu a existat nicio indicație cu privire la momentul în care familia Glazer va lua o decizie cu privire la viitoarea direcție a lui United.

Aceștia au cumpărat clubul pentru 790 de milioane de lire sterline în 2005 și au stabilit o evaluare între 5 și 6 miliarde de lire sterline pentru acesta.

Concurentul șeicului este Sir Jim Ratcliffe, proprietarul companiei Ineos (industria petrochimică / cifră de afaceri anuală – 61 miliarde de dolari) care deține OGC Nice (fotbal), FC Lausanne-Sport (fotbal), INEOS Grenadiers (ciclism) și INEOS Team UK (navigație marină), este sponsor al Mercedes AMG (F1) și al naționalei Noii Zeelande (rugby) și a făcut o ofertă de 4.25 miliarde de lire sterline pentru Chelsea, în 2022, vrea pachetul de 69%.