24 aug. 2023 | 07:58

Premieră mondială în știință: cromozomul Y uman tocmai a fost secvențiat pentru prima dată

ACTUALITATE
Premieră mondială în știință: cromozomul Y uman tocmai a fost secvențiat pentru prima dată

Cromozomul Y uman tocmai a fost secvențiat pentru prima dată. Suita de cromozomi umani este, în sfârșit, completă.

Este printre cei mai mici cromozomi umani, dar structura complexă a cromozomului Y l-a făcut rezistent la eforturile de a-l descifra complet. Acum, prima secvență completă a cromozomului Y a fost dezvăluită, aducându-ne cu un pas mai aproape de a rezolva o multitudine de întrebări fără răspuns, conform studiului din Nature.

De ce a fost atât de grea secvențierea cromozomului Y

„Acum, că avem această secvență completă 100% a cromozomului Y, putem identifica și explora numeroase variații genetice care ar putea avea un impact asupra trăsăturilor și bolilor umane într-un mod pe care nu eram în stare să îl facem înainte”, a spus autorul studiului Dylan Taylor, de la Universitatea Johns Hopkins, într-o declarație.

Prima secvență a genomului uman a fost dezvăluită în urmă cu două decenii, punctul culminant al unui proiect de reper la începutul mileniului. Secvența nu a fost completă – au rămas câteva lacune în regiuni ale genomului care erau prea complexe pentru a fi gestionate de tehnologia de atunci. Abia în 2022, Consorțiul Telomere-2-Telomere a publicat prima secvență a genomului uman fără întreruperi, care este acum disponibilă pentru vizualizare tuturor.

Contrar credinței populare, cromozomul Y nu este, de fapt, în formă de Y. Sursa imagine: Institutul Național de Cercetare a Genomului Uman

Dar totuși, ceva lipsea. O mare parte din secvența cromozomului Y s-a dovedit dificil de citit.

„Cu doar câțiva ani în urmă, jumătate din cromozomul Y uman lipsea din referință – zonele provocatoare și complexe de satelit”, a explicat co-autorul Monika Cechova, de la Universitatea din California Santa Cruz, într-o altă declarație.

„Pe atunci nici măcar nu știam dacă poate fi secvențial, era atât de derutant. Aceasta este într-adevăr o schimbare uriașă în ceea ce este posibil”.

Aproximativ 30 de milioane dintre literele care alcătuiesc codul genetic al cromozomului Y sunt secvențe repetitive. Astfel de regiuni sunt cunoscute ca „ADN satelit”. Imaginează-ți că cineva a tipărit și a tăiat un articol în fâșii de text, apoi te-a instruit să-l pui la loc ca un puzzle dificil. Probabil că ai fi destul de enervat de aceasta, dar ai putea să o faci. Acum imaginează-ți că jumătate din articol este aceeași propoziție, repetată iar și iar. De unde știi că pui piesele împreună în ordinea corectă?

Cam atât de greu a fost cu secvențierea cromozomului Y.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele