Predecesorul lui Vladimir Putin, despre Republica Moldova: „Nici nu există ca țară. Este vândută României”
Predecesorul lui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că Republica Moldova nici nu există ca țară, deoarece a fost vândută României.
Dmitri Medvedev, despre Republica Moldova
Dmitri Medvedev a făcut această declarație după ce prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a anunțat că mai mulţi oficiali ruşi, inclusiv liderul Vladimir Putin, se află pe o listă neagră și nu li se permite accesul în această țară.
„Fiinţa misterioasă pe nume Recean a anunţat că nici preşedintele Rusiei, nici feţele oficiale ruse nu vor putea intra în ţara lor – Moldova. În primul rând, nimeni nici nu intenţiona să plece acolo. Poate, cumva, mai târziu…
În al doilea rând, nici nu există o astfel de ţară. Şefii locali au vândut-o României, devenind trădători ai propriei patrii. Şi nu are niciun sens să discuţi cu ei. Să se lămurească poporul cu ei. Şi să decidă, în sfârşit, cine sunt – moldoveni sau români.
Evident, cu menţiunea că toţi recenii şi alde Sandu trebuie să respecte suveranitatea Republicii Moldoveneşti Nistrene”, a scris Medvedev.
Relații tensionate între Rusia și Republica Moldova
Aceste declarații ale predecesorului lui Vladimir Putin vin pe fondul unor relații tensionate între Rusia și Republica Moldova, în contextul în care duminică au loc alegeri pentru desemnarea liderului regional, numit başcan, în regiunea semiautonomă Găgăuzia, majoritar prorusă.
Autoritățile din Republica Moldova au interzis, pe 17 aprilie, intrarea pe teritoriul ţării a liderului republicii ruse Tatarstan. Ulterior, ambasadorii au fost chemaţi la sediile ministerelor de externe respective şi au fost anunţaţi de expulzarea a câte unui membru al personalului lor diplomatic.
Totodată, Rusia a interzis intrarea pe teritoriul țării a unor oficiali moldoveni: ministrul de Interne Ana Revenco și mai mulți deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate al președintelui Maia Sandu – Oazu Nantoi, Olesea Stamate și Lilian Carp.
Guvernul pro-occidental al președintelui Maia Sandu a acuzat de mai multe ori Moscova că a încercat să destabilizeze țara după ce a invadat Ucraina, la 24 februarie, anul trecut.