Povestea românilor care s-au îmbogățit ilegal din alocații. Au încasat sute de mii de euro din toată Europa
Românii sunt surprinzător de creativi în a face bani atunci când sunt convinși că este aproape imposibil să fie prinși. Așa s-a ajuns la situația în care sute de mii de euro au fost încasate ilegal de părinți ”creativi” în căutare de alocații.
Legea este clară, cetățenii Uniunii Europene care activează în câmpul muncii în Regatul Unit, de exemplu, pot primi alocația pentru micuți din Marea Britanie sau din România. Este ilegal să primească ambele alocații. Cu toate acestea, mulți au încercat să fac acest lucru și le-a ieșit, chiar dacă, în mod regretabil, au comis o infracțiune. Dincolo de infracțiunea efectivă, s-au îmbogățit și, cel puțin pentru un moment, s-ar putea să conteze mai mult.
Românii și alocațiile de peste mări și țări
Evidența Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Suceava arată că, de la începutul acestui an, 2.656 de suceveni care lucrează în străinătate au solicitat alocația familiala în țări UE sau în Marea Britanie. Pe lângă aceia, alte 2.875 de persoane care au lucrat în străinătate, ai căror copii s-au născut acolo și ulterior au revenit în țară au cerut plata alocației în România. Aceasta este realitatea în 2023 până la momentul actual, dar anul trecut, nu mai puțin de 3.349 de persoane au solicitat alocații în străinătate pe raza județului menționat.
Dacă ai o curiozitate pe marginea țărilor în care mai merg românii în 2023 ca să lucreze, este suficient să te uiți la datele AJPIS Suceava vizavi de cei care aleg drumul occidentului pentru a cere alocații. Lista include Germania (1.302 persoane), Belgia (782), Olanda (123), Luxemburg (79), Elveția (76) și Italia (74) și mai puțini în Grecia, Cipru, Spania, Portugalia.
Românii care au cerut alocația în România
De partea cealaltă a baricadei, surprinzător de mulți români aleg să facă unul sau mai mulți copii în străinătate pentru ca apoi să-i crească în țara noastră și, implicit, să-și asume niște pierderi financiare.
Ce le scapă românilor este că între UE și Marea Britanie există un mecanism de comunicare a datelor sensibile și documentelor care funcționează aproape în timp real. Aceasta a fost realizată la nivelul Comisiei Europene. Astfel, verificările sunt aproape instanțe, la fel și amenzile, indiferent de unde vii și unde te duci.
În orice caz, doar în Suceava au fost identificate 322 de alocații încasate fraudulos de suceveni care au activat în câmpul muncii în străinătate, doar pentru a cere alocația acolo, ca apoi s-o ceară și din România. În consecință, trebuie înapoiate 1.363 milioane de deli sau 272.700 euro, bani opțiuni ilegal de către părinți.