Povestea bărbatului care a trăit 146 de ani

VISTA
Povestea bărbatului care a trăit 146 de ani
19 apr. 2023 | 16:52

Astăzi avem pentru voi o poveste inedită și greu de crezut, în zilele noastre.

Este vorba despre un bărbat din Indonezia care, la moartea sa, ar fi avut 146 de ani.

Conform presei internaționale, ar fi cel mai longeviv om din istoria umanității.

Bărbatul se numește Saparman Sodimejo sau Mbah Ghoto și avea acte de identitate care datau din decembrie 1870. Cu toate acestea, există un detaliu care face povestea greu de crezut.

Hai să aflăm mai multe informații!

Cel mai longeviv bărbat din lume

Sodimedjo Mbah Ghoto ar fi murit în anul 2017, la înaintata vârstă de 146 de ani. Bătrânul s-a stins din viață în satul în care a locuit, din provincia Java Centrală, Indonezia. Conform actelor pe care le avea, bărbatul s-a născut în decembrie 1870. Cu toate acestea, Indonezia a început să înregistreze nașterile abia în 1900. Conform presei, autoritățile ar mai fi comis greșeli în completarea unor acte.

Actele sale ar fi autentice

Potrivit celor de la BBC, oficialii au analizat actele bărbatului și le-au validat, inclusiv interviurile video pe care bunicul Ghoto le-a dat de-a lungul anilor. Pe data de 12 aprilie 2017, bătrânul a fost dus la spital după ce starea sa de sănătate s-a înrăutățit. După 6 zile petrecute internat, bărbatul a insistat să fie lăsat să plece acasă.

Ultimele zile din viața lui Ghoto

După externare, rudele susțin că bărbatul de 146 de ani a început să mănânce și să bea din ce în ce mai puțin.

„De când s-a întors de la spital, a mâncat doar câteva linguri de terci și a băut foarte puțin. A durat doar câteva zile această fază. Din acel moment și până la moarte, a refuzat să mănânce și să bea”, a declarat nepotul său Suyanto pentru BBC.

Secretele longevității lui Mbah Ghoto

În cadrul unui interviu acordat cu un an înaintea morții sale, bunicul Ghoto susținea că unul dintre secretele longevității sale este răbdarea pe care a avut-o de-a lungul vieții. Un alt factor important este iubirea pe care a primit-o de la familia sa, care a avut mare grijă de el.

Bărbatul a fumat până în ultima zi din viață, a avut 4 soții, 10 frați și copii, care ar fi murit înaintea lui. În satul său, bunicul Ghoto a fost considerat un erou local care le spunea locuitorilor povești despre războaiele împotriva Japoniei și a colonizatorilor olandezi.

Mormântul lui Ghoto

După moartea sa, bătrânul în vârstă de 146 de ani a fost îngropat în cimitirul local, unde avea un loc de veci cumpărat cu câțiva ani înainte de moartea sa. Deasupra mormântului se află doar o piatră funerară simplă pe care a ținut-o lângă casă, ani de zile.

„Nu a cerut mare lucru. Înainte de a muri, a vrut doar ca noi, familia lui, să-l lăsăm să plece”, a mai spus nepotul său.