16 ian. 2023 | 12:07

Postarea virală care explică pierderea banilor când plătești cu cardul: cât adevăr are în spate, cât de benefic este numerarul de fapt

ACTUALITATE
Postarea virală care explică pierderea banilor când plătești cu cardul: cât adevăr are în spate, cât de benefic este numerarul de fapt

În ultimele săptămâni, s-a viralizat o postare pe Facebook menită, în aparență, să descurajeze plățile cu cardul în favoarea celor cu numerar. Argumentul principal era comisionarea tranzacțiilor, costurile ”ascunse” din spatele unei plăți electronice, bani care nu ”se pierd” când plătești cu cash.

În România, plata cu cardul tinde să fie omniprezentă, iar o lege care își face simțite efectele din 2023 extinde și mai mult obligativitatea disponibilității acestor soluții de plată în majoritatea magazinelor din țara noastră, chiar și cele mici, de cartier. Din păcate, în același timp, mulți români sunt de părere că un portofel plin de bani de hârtie vine la pachet cu mai multe beneficii.

Încercând să afle realitatea din spatele postării cu mii de partajări și reacții, cei de la Wall-Street.ro au obținut o poziție oficială din partea Mastercard pe marginea subiectului, dar și de la comercianți, prin intermediul lui Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR).

Cât de mari sunt comisioanele la plata cu cardul, pentru cine

„Afirmația că pierzi bani atunci când faci tranzacții cu cardul denotă lipsa de informare. Consumatorii NU au comisioane la plata cu cardul în magazine sau online. Plătim fix valoarea produsului pe care îl achiziționăm și putem vedea acest lucru în extrasul de cont. Pentru comercianți, în schimb, există costuri asociate fiecărui tip de plată, fie că este în numerar sau digitală”, declară Bogdan Pătru, Government Segment Lead în cadrul Mastercard România și Croația.

Formularea ”pierdere de bani” este în mod evident eronată pentru simplul fapt că vorbim de plăți pentru servicii bancare de care profită comercianții. Mai mult decât atât, în cazul comercianților online, plățile electronice sunt indispensabile. ”Este impropriu să numim aceste comisioane aplicate comercianților drept pierderi de bani, în contextul în care plățile electronice vin cu numeroase avantaje pentru aceștia. Există industrii care folosesc exclusiv plățile electronice în relația cu clienții. Mai mult, plățile electronice oferă comercianților venituri din vânzări care ar fi dificil de realizat fără un mijloc de plată de la distanță. Vorbim aici de vânzări care se fac prin internet, telefon și poștă (tranzacții Card Not Present) și vânzări la comercianți din afara țării (tranzacții transfrontaliere)”, a adăugat oficialul Mastercard.

Până și de partea comercianților nu există un acord total cu informațiile din postarea virală. Este adevărat că există comisioane bancare, iar clienții nu plătesc nimic în plus, dar banca ”ciupește puțin”.„Aceste exemple nu înseamnă că acei bani se devalorizează, ci că banca ciupește puțin din ei. Acest lucru este adevărat, pentru fiecare tranzacție unde banca ia 2%, nu putem să negăm: 50 de lei se transformă în 49 de lei. Practic, comisionul acesta este simțit de comerciant, nu de client”, declară vicepreședintele ANCMMR, insistând totuși că tranziția către plăți digitale este normală și naturală.

Ar fi ideal ca acele comisioane practicate de bănci să fie mai mici, dar nu este sigur că se va întâmpla acest lucru.

„Personal, cred că trebuie să mergem înainte: va trebui să putem face plăți electronice de oriunde și oricând. Asta este direcția în care merge omenirea, toți comercianții trebuie să încaseze cu POS, dar comisioanele ar trebui să fie foarte mici, undeva la 0,1%, ca să dau o cifră. Poate, pentru anumiți comercianți, s-ar putea cuveni o perioadă de grație. Dacă la început începem să încărcăm comercianții cu sistemele POS cu E-factura sau E-transport, l-ai luat pe vânzătorul de covrigi din prima și ai dat cu el de pământ”, declară Feliciu.

Plățile cu numerar vin cu costuri mai mari decât cele electronice

„Costurile plăților electronice sunt adesea mai mici decât cele asociate plăților cu numerar, în timp ce sumele medii ale tranzacțiilor sunt mai mari. Conform unui studiu Boston Consulting Group, realizat la nivelul a 700 de comercianți din Franţa, Germania, Italia, Polonia, Spania, Suedia și Regatul Unit, costul mediu pentru plăți digitale este de 2,3%, în timp ce costul mediu pentru manipularea numerarului este de 3%. În România, costul mediu pentru plăți digitale este de 0,6 – 0,7%”, declară Bogdan Pătru.

Dacă valorile de mai sus ți se par exagerate, merită să reții că plățile cu numerar nu sunt fără costuri adiționale. Acei bani trebuie transportați fizic la bancă dintr-o firmă, într-un mod securizat, trebuie virați într-un cont, iar aceste operațiuni, de asemenea, nu sunt gratuite. În plus, plățile cu cardul duc la o trasabilitate sporită a cheltuielilor și o fiscalizare mai amplă, pentru o economie mai sănătoasă pe termen lung.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele