Porcii sunt crescuți “la înălțime”, în China: metoda inovatoare a fermelor la verticală
Primii porci au sosit, la sfârșitul lunii septembrie, la grădina uriașă, cu 26 de etaje, care se înalță deasupra unui sat rural din centrul Chinei. Porcii au fost duși în lifturi industriale la etajele superioare, unde aveau să locuiască de la inseminare până la maturitate.
Aceasta este creșterea porcilor în China, unde terenurile agricole sunt rare, producția de alimente este în urmă și aprovizionarea cu carne de porc este un imperativ strategic, scrie Reuters.
În interiorul edificiului, care seamănă cu blocurile de locuințe monolitice văzute în toată China și se înalță la fel de înalte ca turnul londonez care găzduiește Big Ben, porcii sunt monitorizați cu camere de înaltă definiție de către tehnicieni, într-un centru de comandă asemănător NASA. Fiecare etaj funcționează ca o fermă autonomă pentru diferitele etape ale vieții unui porc: o zonă pentru scroafe gestante, o cameră pentru purcei, locuri pentru alăptare și spațiu pentru îngrășarea porcilor.
Zgârie-nori pentru porci
Furajul este transportat pe o bandă transportoare până la ultimul etaj, unde este colectat în rezervoare gigantice care livrează mai mult de un milion de kilograme de hrană pe zi la etajele de dedesubt, prin jgheaburi de înaltă tehnologie care distribuie automat mâncarea porcilor.
Clădirea, situată la marginea orașului Ezhou, un oraș de pe malul sudic al râului Yangtze, este considerată drept cea mai mare fermă de porci de sine stătătoare din lume, cu o a doua clădire de porci identică, ce se va deschide în curând. Prima fermă a început să funcționeze în octombrie și, odată ce ambele clădiri ating capacitatea maximă în acest an, este de așteptat să crească 1,2 milioane de porci anual.
Timp de decenii, multe gospodării rurale chineze au crescut porci în curte, considerați animale valoroase ca sursă nu numai de carne. Porcii au, de asemenea, semnificație culturală ca simbol al prosperității, deoarece, din punct de vedere istoric, carnea de porc era servită doar la ocazii speciale.
Astăzi, nicio țară nu mănâncă mai multă carne de porc decât China, care consumă jumătate din carnea de porc din lume. Prețurile cărnii de porc sunt urmărite îndeaproape ca măsură a inflației și gestionate cu atenție prin rezerva strategică de carne de porc a țării – un stoc guvernamental de carne care poate stabiliza prețurile atunci când aprovizionarea se epuizează.