15 mai 2023 | 17:20

Poliția din Botoșani cumpără WC-uri din lemn, după ce luna trecută a primit BMW-uri. „Este o soluție temporară”, spun polițiștii

ULTIMA ORĂ
Poliția din Botoșani cumpără WC-uri din lemn, după ce luna trecută a primit BMW-uri. „Este o soluție temporară”, spun polițiștii

Polițiștii din Botoșani vor să cumpere șase toalete de lemn pentru dotarea secțiilor de poliție din județ. Procedura se face prin Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice, iar cerințele sunt clare: wc-urile să fie din lemn de rășinoase, iar dimensiunile să fie unele standard, notează publicația locală Botoșăneanul. Solicitarea polițiștilor vine după ce au primit noile BMW-uri pentru misiunile din oraș.

Update ora 17:25: „Este o soluție temporară, până la renovarea posturilor de poliție”, au transmis reprezentanții IPJ Botoșani, într-un comunicat de presă.

Polițiștii spun că oferta de achiziție a fost depusă pe 9 mai pentru 6 toalete din lemn care vor fi montate în locațiile în care se impune înlocuirea toaletelor vechi. 

„Cu privire această achiziție, trebuie să ținem cont și de specificul zonelor pentru care se realizează aceasta. Cele 6 unități sunt neracordabile la utilități, iar acest lucru se află în directă legătură cu faptul că, în localitățile pentru care se intenționează realizarea achiziției, nu sunt utilități”, au mai transmis aceștia

Știrea inițială: În județul Botoșani sunt 71 de sedii de poliție rurale și aproape majoritatea au toalete în curte, deși în trecut s-au promis fonduri pentru remedierea acestei situații, lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Polițiștii din Botoșani au „comandat” șase astfel de wc-uri care de la momentul semnării contractului de achiziție, vor avea un termen de livrare de 10 zile și o garanție de 12 luni.

Solicitarea s-a făcut prin intermediul SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).

Poliția Botoșani cere oferte de la firme de profil pentru un contract privind „achiziția de lucrări de confecționare și înlocuire unități WC din lemn de rășinoase, în diverse locații de pe raza județului Botoșani”.

În caietul de sarcini se indică faptul că în cadrul achiziției se dorește „confecționarea a șase unități clasice WC din lemn de rășinoase, cu dimensiunile de 120 cm x 120 cm x 220 cm, neracordabile la utilități”.

„Fără apă, fără săpun, așa arată realitatea din teren. Nimeni nu a făcut niciun demers să reducă numărul posturilor de poliție fără toaletă. Cum să se respecte măsurile de protecție recomandate în condițiile în care mii de colegi nu au apă curentă?!

Nu mai spun de rușine când cineva întreabă unde este toaleta. Acestea pot fi adevărate monumente ale reminiscențelor Miliției”, a declarat Cosmin Andreica, președinte Sindicatul Europol pentru sursa citată.

Întreaga achiziție se ridică la suma de 9.000 de lei și este pentru șase posturi de poliție rurale din județul Botoșani.

Nu au WC-uri, dar au BMW-uri

Luna trecută, Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani anunța că a primit două noi autospeciale de poliție. Acestea sunt marca BMW 320i xDrive și vor fi folosite de polițiștii rutieri. O astfel de autospecială ajunge la peste 33.000 de euro.

Bode anunța investiții în 2021

Ministrul de Interne, Lucian Bode, anunța în 2021 că peste 1.000 de posturi de poliție din România au toaleta în fundul curții și că s-au acordat bani pentru reabilitarea sediilor inspectoratelor de poliţie şi a posturilor de poliţie.

„Avem în continuare peste 1.000 de posturi de poliţie cu toaleta în fundul curţii. Este o vulnerabilitate pentru Poliţia Română. Fondurile alocate pentru programul anual de investiţii le-am majorat cu 75% în acest an. Mai exact, de la 84 milioane la 150 milioane în acest an – 84 de milioane am avut alocat anul trecut”, anunța Lucian Bode în urmă cu doi ani, într-o conferință de presă la Botoșani.

Doar șase sedii din Botoșani, respectiv din comunele Rădăuți Prut, Călărași, Avrămeni, Durnești, Drăgușeni și Ungureni au fost modernizate grație unui proiect transfrontalier cu Republica Moldova, finanțat prin Programul Operațional Regional (POR).