09 aug. 2023 | 13:51

Poliția, cu ochii pe șoferii care conduc mașini manuale, dar au făcut școala pe cutie automată: ce poți să pățești dacă ești prins la volan

ACTUALITATE
Poliția, cu ochii pe șoferii care conduc mașini manuale, dar au făcut școala pe cutie automată: ce poți să pățești dacă ești prins la volan

Mulți români habar n-au de faptul că legea nu le permite să circule cu un vehicul ce are o cutie de viteză manuală, dacă au efectuat cursurile școlii de șoferi pe o mașină automată.

În ultimii ani, mașinile automate au devenit din ce în ce mai populare pe drumurile publice de la noi din țară, românii fiind cuceriți de fiabilitatea, ușurința și comoditatea la condus pe care ți le oferă un astfel de vehicul.

Atât femeile, cât și bărbații, au ajuns în mare măsură să aprecieze mai mult cutiile automate, mai ales în marile orașe ale țării, unde traficul e intens și se stă numai cu piciorul pe ambreiaj și cu mâna pe schimbătorul de viteze, chiar și zeci de minute în șir sau poate mai mult, la orele de vârf.

Ei bine, trebuie să știi că poți conduce fără probleme o mașină automată, dacă ai făcut școala de șoferi pe o mașină ce avea cutie automată. Invers însă apar probleme. Legislația îți interzice ferm să te urci la volanul unei mașini manuale, din moment ce tu ai învățat practic să conduci pe mașină complet diferită, ce avea cutie de viteză automată.

Ce ți se poate întâmpla dacă ești surprins la volanul unei mașini manuale, deși ai învățat să conduci pe automată

„În cazul în care candidatul trece proba practică cu un vehicul echipat cu schimbător de viteze automat, acest lucru va fi înscris la rubrica de restricții din permisul de conducere” și „orice permis care conține această mențiune va putea fi utilizat numai pentru conducerea unui vehicul echipat cu schimbător de viteze automat”, conform celor prevăzute de Ordinul nr. 574 din 1 aprilie 2005.

Totuși, nu trebuie să intri în panică, deoarece ai o portiță de scăpare foarte simplă. Legea despre care vorbim nu poate fi aplicată.

„Practic, legislația stabilește că cei care au făcut școala de șoferi pe o mașină cu transmisie automată, pot conduce o mașină cu o cutie manuală doar după ce au făcut alte 6 ore de conducere pe un vehicul cu transmisie manuală și au susținut un nou examen practic pe acest tip de autoturism”, conform promotor.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele