Poligamia ar fi fost practicată încă din cele mai vechi timpuri: ce au aflat oamenii de știință
Familiile din epoca bronzului par să fi practicat atât monogamia, cât și poligamia. Cel puțin, asta au descoperit cercetătorii.
O familie din Epoca Bronzului care a trăit în urmă cu 3.800 de ani în Uralii de Sud poate să fi adoptat o abordare flexibilă a căsătoriei, majoritatea bărbaților având dreptul la o singură soție, în timp ce câțiva se bucurau de compania mai multor femei. Analizând genomul a 32 de rude antice care au fost îngropate în aceeași movilă funerară, cercetătorii au descoperit că cel mai mare dintre cei șase frați părea să aibă luxul unei a doua soții.
Cuprinzând trei generații, scheletele au fost toate descoperite într-un kurgan (movilă funerară) la situl Nepluyevsky din Rusia. Printre cei înmormântați s-au numărat cei șase frați, soțiile, copiii și nepoții lor.
Familiile din epoca bronzului par să fi practicat atât monogamia, cât și poligamia
Reconstruind un arbore genealogic bazat pe ADN-ul scheletelor, cercetătorii au descoperit că fratele cel mai mare a avut opt copii cu două femei diferite, în timp ce niciunul dintre ceilalți frați nu a avut mai mult de trei copii sau o soție.
„În Nepluyevsky, găsim dovezi ale unui model de inegalitate tipic păstorilor: parteneri multipli și mulți copii pentru primul născut presupus și relații monogame pentru majoritatea celorlalți”, a explicat autorul studiului Jens Blöcher într-o declarație.
„Este remarcabil că fratele primului născut aparent avea un statut mai înalt și, prin urmare, șanse mai mari de reproducere”, a adăugat Blöcher. „Dreptul primului născut masculin ne pare familiar, se știe din Vechiul Testament, de exemplu, dar tot din aristocrația din Europa istorică”.
Și, în timp ce cercetătorii nu pot determina dacă fratele cel mare a avut două soții în același timp sau, pur și simplu, s-a recăsătorit după moartea primei sale partenere, ei sugerează că statutul său de primul născut l-ar fi eliberat de anumite restricții conjugale în acea perioadă.
„Deși relațiile monogame par să fi fost norma la Nepluyevsky, parteneriatele poligame nu pot fi excluse în general”, scriu ei.