12 sept. 2023 | 15:08

”Ploaia de sânge” care i-a speriat pe britanici. Care este explicația ei, de fapt

ACTUALITATE
”Ploaia de sânge” care i-a speriat pe britanici. Care este explicația ei, de fapt

Săptămâna trecută, mulți britanici au tras o sperietură teribilă, atunci când au fost martorii unei „ploi cu sânge” , fenomen rar întâlnit în insulă. Urmele acesteia au rămas mai ales pe mașinile oamenilor, dar cauza care a generat-o are legătură cu Africa și nu cu vreun eveniment sângeros misterios.

”Ploaia de sânge” care i-a speriat pe britanici

Britanicii s-au trezit săptămâna trecută cu mașinile acoperite de un strat de praf roșiatic lăsat în urmă de o ploaie mai puțin obișnuită, ce a fost supranumită „ploaia cu sânge”.

Chiar dacă nu mașinile au fost ținta acestui fenomen, autovehiculele sunt cel cele mai bune obiecte pe care se poate observa efectul acestei ploi.

Cauza fenomenului nu a fost legată, însă, de vreun eveniment sângeros misterios, ci, spre surprinderea multora, de Africa și deșertul Sahara.

A fost vorba de acel vânt saharian care poate purta o mulțime de particule de praf din pustiul african spre diferite zone ale lumii, lucru cu care ne-a confruntat, din când în când, și în România.

„La fel ca în alte părți ale lumii, vântul poate sufla cu o intensitate mare deasupra deșertului – ridicând praful și nisipul la mare altitudine. Dacă vânturile din partea superioară a atmosferei suflă spre nord, aceste particule pot fi cărate chiar și până în Marea Britanie”, a explicat Biroul Meteorologic pe site-ul său.

„Odată ce sunt ridicate de la sol de vântul puternic, norii de praf pot atinge altitudini mari și pot fi transportați în lumea largă, pe o distanță ce poate ajunge și la mii de kilometri”.

Care este explicația ei, de fapt

Praful respectiv recade pe sol prin picăturile de apă, fenomenul fiind cunoscut sub numele de „ploaia de sânge”, din cauza aparenței roșiatice a apei de ploaie. Vânturile sahariene își fac drum către Marea Britanie de câteva ori pe an, dar, de obicei, nu produc prea multe probleme.

Pe de altă parte, în Africa se estimează că praful sezonier, combinat cu poluarea creată de oameni, reduce speranța de viață cu aproximativ 4-5 ani.

Două regiuni au fost identificate ca fiind principalele surse de praf ale acestui fenomen. Cea mai importantă este Depresiunea Bodélé, din nord-estul Ciadului, care poate crea pânâ la 700.000 de tone de praf pe zi, în fiecare iarnă.

Depresiunea face parte din Lacul Megachad – acum secat – și este cea mai intensă sursă de praf și nisip din lume pentru vânturile sahariene.

Cea de-a doua regiune este cea a munților Tibesti, din nordul aceluiași stat, Ciad. Particulele de praf din zona Tibesti provin de la rocile de aici ce sunt fărâmițate prin procese naturale meteo și de eroziune.

Și România se confruntă periodic cu problemele făcute de vânturile sahariene încărcate cu praf și nisip din deșert, o astfel de furtună lovind puternic zona Moldovei la sfârșitul lunii martie a acestui an.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele