13 iun. 2023 | 13:17

„Plătim dublu pentru aceeași experiență”. Persoanele supraponderale se revoltă pentru că plătesc două locuri în avion

ULTIMA ORĂ
„Plătim dublu pentru aceeași experiență”. Persoanele supraponderale se revoltă pentru că plătesc două locuri în avion

Persoanele supraponderale se revoltă pentru că plătesc câte două locuri în avion în loc de unul. Acestea susțin că sunt obligate de unele companii aeriene să achite de două ori mai mult pentru aceeași experiență.

Persoanele supraponderale, revoltate

Experții în sănătate au avertizat că peste jumătate din populația globală va fi supraponderală sau obeză până în anul 2035. Dacă se va îndeplini acest scenariu, în cele din urmă, din ce în ce mai mulți pasageri vor întâmpina dificultăți referitoare la scaunele din avion.

Politicile referitoare la pasagerii supraponderali tind să varieze de la o companie aeriană la alta. În timp ce unele dinte acestea, inclusiv United Airlines, le cer acestora să cumpere un loc suplimentar în avans, unele rambursează achiziția dacă unul sau mai multe locuri sunt disponibile după decolare.

Cu toate acestea, nu există reguli universal valabile pentru toate companiile aeriene. În aprilie, Jae’lynn Chaney, o persoană influentă în materie de condiții de călătorie pentru persoanele supraponderale, a lansat o petiție prin care îndeamnă Administrația Federală a Aviației (FAA) să impună tuturor companiilor aeriene o politică cuprinzătoare, astfel încât să acorde prioritate confortului și bunăstării tuturor pasagerilor.

„Avem nevoie ca politicile să fie un pic mai standardizate. Cel puțin, avem nevoie ca fiecare companie aeriană să aibă o politică care să le spună oamenilor de mărime cum să navigheze în compania lor aeriană”, a declarat Chaney pentru CNN Travel.

„Acestor pasageri ar trebui să li se pună la dispoziție un scaun suplimentar liber, sau chiar mai multe scaune, pentru a se adapta nevoilor lor și pentru a le asigura confortul și siguranța, precum și a celor din jurul lor, în timpul zborului”, se arată în petiție, conform CNN.

În afara Statelor Unite ale Americii, legea australiană privind protecția consumatorilor interzice companiilor aeriene să perceapă sume diferite de la pasageri în funcție de dimensiunile corporale.

„O persoană, un tarif”, în Canada

Între timp, politica „o persoană, un tarif”, ce a împiedicat companiile aeriene interne Air Canada, Air Canada Jazz și WestJet să taxeze suplimentar pasagerii supraponderali, a fost adoptată de Agenția canadiană de transport în anul 2008.

Motivul este acela că în Canada obezitatea este recunoscută ca fiind un handicap, iar pasagerii trebuie să fie considerați „cu handicap funcțional din cauza obezității”, pentru a îndeplini cerințele pentru un loc suplimentar gratuit.

Cu toate acestea, regula se aplică doar zborurilor interne, ceea ce înseamnă că pasagerii supraponderali trebuie să cumpere în continuare un loc suplimentar atunci când au nevoie de un zbor internațional.

Problemele cu care se confruntă o persoană supraponderală în avion

Jae’lynn Chaney a vorbit pe larg despre problemele cu care se confruntă o persoană supraponderală în timpul unui zbor cu avionul. Ea a povestit că a avut nevoie de un prelungitor de centură de siguranță încă de la o vârstă fragedă.

„Am cam știut că avioanele nu au fost construite pentru oameni ca mine de când aveam 12 ani”, spune ea, amintindu-și că a încercat să își bage centura de siguranță pentru ca însoțitorii de bord să nu vadă că nu reușise să și-o închidă.

„Scaunele erau foarte strâmte. Și, fiind un copil atât de mic la acea vreme, călătoria fără părinții mei a fost foarte stresantă pentru mine. Pentru că nu știam cum să mă apăr singură.

Persoanele cu corpuri mai mici plătesc un singur bilet pentru a ajunge la destinație. Iar noi trebuie să plătim două tarife, chiar dacă avem parte de aceeași experiență. De fapt, experiențele noastre sunt puțin mai provocatoare”, a adăugat ea.

Chaney a respins sugestiile conform cărora persoanele supraponderale cer un tratament special, subliniind că aceștia pur și simplu „cer aceeași demnitate și respect din partea unei companii aeriene pe care le primește cineva cu un corp mai mic”.

La rândul lui, avocatul canadian Gabor Lukacs, care militează pentru drepturile călătorilor cu avionul, spune că practica de a taxa pasagerii supraponderali pentru două locuri este o problemă legată de drepturile omului.

„A fi o persoană de talie mare nu este o alegere, așa cum mulți oameni cred în mod eronat. Există, din păcate, o mulțime de atenție negativă și prejudecăți împotriva persoanelor de talie mare.

Dar nu este ca și cum cineva se trezește dimineața și ia o decizie că va fi o persoană de talie mare. Așa că, prin prisma drepturilor omului, nu văd nicio justificare pentru a le percepe acestor persoane un tarif dublu.”, a declarat Lukacs pentru CNN Travel.