Planurile nefaste ale lui Putin pentru Ucraina. Cine va conduce țara dacă Zelenski este capturat
Federația Rusă nu a fost foarte preocupată de detaliile referitoare la cine ar fi „la conducerea” unei Ucraine capturate. Un lucru este cert, însă: dacă președintele Volodimir Zelenski va fi îndepărtat de la putere, Moscova ar conduce spectacolul. Se pare că Putin avea în vigoare cel puțin două planuri pentru guvernarea Kievului.
Planurile secrete ale Kremlinului pentru o Ucraină capturată
Instruit să comande unul dintre regimentele rusești în timpul invadării Ucrainei, colonelul rus Stanislav Ierșov și-a adus blindatul la aerodromul Mozîr din Belarus, în dimineața zilei de 23 februarie 2022. La ora 13:00, regimentul său și-a început marșul către micul sat Chervone, poziționat în mijlocul unei porțiuni de teritoriu bielorus. Acolo, la 25 de kilometri de țărmul așa-numitei Mări Kiev [rezervorul Kievului], era exact locul unde soldații lui Iershov urmau să înceapă războiul a doua zi (24 februarie).
Hărțile de stat major pe care publicația Ukrainska Pravda le deține sugerează că primele unități inamice au tăiat autostrada Kiev – Chop, lângă satul Stoianka, încă de la ora 14:00, în ziua invaziei. Între timp, aeropurtatele debarcate la Hostomel cu avioane de transport militar erau pregătite să atace metropola Kiev și să captureze cartierul guvernamental.
Cine ar fi condus Kievul în locul lui Zelenski
Kremlinul plănuia să pună tricolorul Rusiei deasupra biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cel târziu în seara zilei de sâmbătă, 26 februarie 2022. A trecut un an de când Moscova poartă un conflict în țara vecină, fără să dea jos guvernul de la Kiev. Totuși, ce s-ar fi întâmplat dacă intenția inițială a lui Putin ar fi fost pusă în aplicare? Cine trebuia să preia puterea „regimului decăzut al lui Zelenski”?
Sursa mai sus menționată a aflat ce scenarii aveau în minte „strategii” ruși pentru Kievul capturat și pentru ucrainenii despre care credeau că ar putea fi transformați în colaboratori.
Planul A: oligarhul Viktor Medvedciuk
„Dacă aveți impresia că rușii au avut un plan solid cu privire la cine va veni aici și va conduce, vă înșelați. Principalul scop era să cadă Kievul. În a treia zi, conform planului lor. În a zecea zi, ei ar fi avut controlul asupra întregii țări. Numele de familie ale celor care vor întemeia noul „guvern” nu aveau o importanță atât de mare pentru ei”, a spus un oficial ucrainean de rang înalt.
Din zecile de discuții cu politicieni din diferite tabere politice, dar și cu oficiali ai Serviciului de Securitate reiese faptul că liderii ruși nu erau aproape deloc preocupați de detaliile referitoare la cine ar fi condus Ucraina capturată. De ce Viktor Medvedciuk?
„El s-a văzut pe sine însuși în primul rol. Sivkovici (n.r. – Volodimir, secretar adjunct al Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei de pe vremea lui Viktor Ianukovici, care acum se ascunde în Federația Rusă) ar fi putut juca și el un rol important. Acesta a lucrat mult timp în linie cu FSB și se pregătea să gestioneze guvernul de fațadă, angajând oameni pentru diferite posturi și așa mai departe”, a relatat sursa din serviciile de informații.
„Dar nu exista o dispunere exactă a persoanei care urma să ocupe fiecare poziție”, au adăugat aceștia.
Planul B: fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici
Înconjurarea Parlamentului ucrainean din Kiev presupunea mai întâi apropierea de clădire, o sarcină pentru care forțele ruse nu erau în mod clar pregătite. Dovadă că nu au fost capabile să o facă în a treia, a cincea sau chiar a șaptea zi de invazie.
Ulterior, o rundă de negocieri de pace ruso-ucrainene urma să aibă loc la Minsk, la începutul lunii martie. În ziua în care delegația de la Kiev era în drum spre Belarus, Viktor Ianukovici, o persoană politică demult uitată, dar cumva încă legitimă în unele cercuri, a reintrat în centrul atenției.
„După „dispariția” lui Medvedciuk, rușii chiar au luat în considerare posibilitatea de a-l readuce pe Ianukovici în Ucraina. Trebuia să anunțe că este un președinte legitim și toate prostiile astea”, au indicat surse din Serviciul de Securitate al Ucrainei pentru Ukrainska Pravda.
Deși „operațiunea militară specială” a Rusiei s-a prelungit, asaltul „eroic” asupra Kievului nu s-a materializat niciodată. Regimentul colonelului Iershov, menționat la începutul articolului, a rămas blocat în Hostomel, unde a fost bombardat de artileria ucraineană. Din cauză că Viktor Medvedciuk dispăruse fără urmă, Ianukovici a devenit „planul B” al Moscovei.
Avertismentul SUA înainte de război
La începutul lunii februarie 2022, susțin ucrainenii, au fost depuse eforturi reale pentru pregătirea punerii în aplicare a ambelor planurilor. Faptul că Occidentul a luat destul de în serios scenariile nefaste ale lui Putin confirmă acest lucru. Înainte de război, reprezentanții serviciilor de informații americane au sfătuit în privat guvernul ucrainean să își pregătească propriul plan B pentru a păstra legitimitatea executivului de la Kiev.