04 dec. 2023 | 07:55

Planeta noastră, din ce în ce mai sărată. Cine este de vină, cum ne afectează direct

ACTUALITATE
Planeta noastră, din ce în ce mai sărată. Cine este de vină, cum ne afectează direct

Lumea noastră devine din ce în ce mai sărată, iar conform unui nou studiu, acest lucru este cauzat în totalitate activității umane.

Ca rezultat al acestei schimbări de salinitate, chimia râurilor este radical afectată, având un impact asupra calității apei și afectând sănătatea umană.

Vezi și: Cel mai vechi ocean din lume este, de asemenea, cel mai mare și cel mai adânc

Cine e de vină

Planeta are un ciclu natural al sării în care procesele geologice și hidrologice, cum ar fi eroziunea rocilor și a mineralelor, aduc sărurile la suprafața Pământului pe parcursul unor perioade lungi de timp.

Cu toate acestea, în ultimele decenii, oamenii au accelerat masiv acest ciclu prin activități precum mineritul și dezvoltarea terenurilor, scoțând sărurile la suprafață mult mai rapid decât procesele naturale.

Ca urmare, concentrația de ioni de sare a crescut semnificativ în râuri și cursuri de apă în ultimii 50 de ani, în timp ce sărificarea cauzată de oameni a afectat aproximativ 1 miliard de hectare de sol, în întreaga lume.

Vezi și: Lacul din România, unic în lume. De ce i se spune ”Marea moartă a Transilvaniei”. Peisajele sunt de vis

Nici aerul nu mai este în siguranță

Atunci când oamenii de știință vorbesc despre sare, nu se referă doar la clorura de sodiu, substanța albă presărată pe mâncare.

În terminologia chimiștilor și a geologilor, sare este orice compus chimic format dintr-o asamblare ionică a cationilor cu sarcină pozitivă și a anionilor cu sarcină negativă.

Nici aerul nu este în siguranță de sărificarea rapidă. Atunci când lacurile se usucă, o realitate din ce în ce mai comună din cauza schimbărilor climatice, pot ridica nori de praf sărat în atmosferă.

Cercetătorii explică că acest lucru poate, de asemenea, să aibă un impact negativ asupra sănătății umane. O sursă majoră a problemei este sarea aruncată pe drumuri înzăpezite în timpul lunilor reci.

Vezi și: Locul din România unde există cel mai mare lac helioterm din lume. Are proprietăţi unice, trebuie să ajungi aici

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele