13 iun. 2023 | 16:15

Planeta care îți amintește de Star Wars, din sistemul Tatooine: ce particularitate are

ACTUALITATE
Planeta care îți amintește de Star Wars, din sistemul Tatooine: ce particularitate are

Una dintre puținele planete cunoscute pentru că orbitează în jurul a două stele, TOI-1338b, are un „prieten” uriaș în Sistemul Tatooine.

Cele mai multe stele cunoscute fac parte din sistemele binare, dar încă nu se știu prea multe detalii despre cum se formează și ce anume mențin planetele, așa că descoperirea recentă umple un mare gol în cunoștințele oamenilor de știință.

Ce au aflat oamenii de știință despre sistemele circumbinare Tatooine

Sistemele circumbinare, numite Tatooine, după planeta natală a lui Luke Skywalker, sunt extrem de interesante. Acolo, planetele orbitează în jurul ambelor stele.

Tatooine au fost odată considerate puțin probabile, suspiciunea fiind că evoluția sistemului ar da afară, la un moment dat, planeta.

Mai mult, nu știm dacă Tatooine sunt, în mare parte, lumi singuratice, singura planetă supraviețuitoare a unui sistem sau dacă vin în grupuri.

Încă din 2018, telescopul spațial TESS a căutat planete bizare.

În 2020, o planetă TOI-1338b a fost descoperită în datele TESS de către Wolf Cukier, în a treia zi a stagiului său la NASA, dând ulterior sistemului numele de BEBOP-1.

Din păcate, deși TESS poate identifica prezența unei planete și lungimea orbitei sale, există încă multe întrebări fără răspuns.

„Metoda de tranzit ne-a permis să măsurăm dimensiunea TOI-1338b, dar nu și masa acestuia, care este parametrul fundamental al planetei”, a spus Dr. Matthew Standing, de la Universitatea din Birmingham, într-un comunicat.

Standing și coautorii au încercat să afle masa lui BEBOP-1b, folosind metoda vitezei radiale, cunoscută și sub denumirea de balansare Doppler, prin care au fost găsite primele planete în afara sistemului solar.

Nu au aflat-o, în schimb, au găsit o planetă aproape de două ori mai mare, numită BEBOP-1c.

„BEBOP-1c are o perioadă orbitală de 215 zile și o masă de 65 de ori mai mare decât Pământul, ceea ce înseamnă că este de aproximativ cinci ori mai mică decât masa lui Jupiter”, a spus Standing.

„Până acum sunt cunoscute doar 12 sisteme circumbinare, iar acesta este doar al doilea care găzduiește mai mult de o planetă”, a spus dr. David Martin, de la Universitatea de Stat din Ohio.

De asemenea, este prima dată când o planetă circumbinară a fost descoperită folosindu-se această metodă.

„Planetele se nasc într-un disc de materie care înconjoară o stea tânără, unde masa se adună progresiv în planete”, a declarat dr. Lalitha Sairam, de la Universitatea din Birmingham.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele